Platina voor het eerst in zes jaar voorbij de 1.300 dollar per ounce

Platina steeg begin deze week voor het eerst in meer dan zes jaar boven de 1.300 dollar per ounce, op de hoop dat strengere emissieregels een herstel van de industriële vraag zal laten zien terwijl het aanbod beperkt is.

Strengere vervuilingsvoorschriften die autofabrikanten verplichten meer platina te gebruiken in katalysatoren ondersteunen de prijzen, aldus Margaret Yang, strateeg bij DailyFX.

Platina is enkel dit jaar al zo’n 20 procent gestegen, waardoor het verschil met zustermetaal palladium, dat in de twee voorgaande jaren het beste presteerde, kleiner is geworden.

Yang: “Platinum has largely outperformed gold since November 2020 as reflation hopes and a projected recovery in global auto sales brightened the demand outlook for the white metal”

Na jaren aan overschotten zorgde mijnsluitingen in Zuid-Afrika, de belangrijkste producent van het edelmetaal, afgelopen jaar voor een tekort op de platinamarkt. Dit door toedoen van de corona-crisis.

Volgens een rapport van Johnson Matthey, een Brits multinationaal voor specialistische chemicaliën en duurzame technologieën, komt dat tekort voor 2020 neer op 400.000 ounces.

Terwijl de markt dit jaar weer richting overschot zou kunnen terugkeren zorgen storingen in een belangrijke raffinaderij in het land voor verbeterde korte termijn vooruitzichten voor de koers van het edelmetaal.

Platina steeg dinsdag tot 1.343 dollar per ounce, het hoogste niveau sinds september 2014. Sindsdien is de koers weer gedaald tot een huidige 1.247 dollar per ounce.

De vooruitzichten voor de koers zal deels afhangen van de investeringsvraag. Sommige beleggers verwachten een inhaalslag ten opzichte van goud en palladium, maar of dat ook zal geschieden blijft de vraag.

Kirill Chuyko, strateeg bij BCS Global Markets: “Platinum got attention from financial investors. It’s getting its momentum now due to speculative demand”

Met een blik op de recente geschiedenis blijkt dat platina in 2008 drie keer zo duur was als goud en in 2011 koersten ze op gelijke hoogtes.

Sinds 2011, toen goud all-time highs aandeed, haalde het gele edelmetaal platina in. Toen goud in augustus vorig jaar wederom nieuwe all-time highs aandeed, was het dubbel de prijs van platina.

Het heeft er de schijn van dat platina nu op weg is om goud opnieuw te evenaren, of wellicht zelfs te overtreffen.

Bronnen: Bloomberg, Kitco, FX Street

Foto: Flickr