Permanente belangen

 

Er is een quote van Lord Palmerston, premier van Groot-Brittannië tussen 1855 en 1865, die je goed moet onthouden wanneer het over geopolitiek gaat.

Hij zei namelijk het volgende:

“In de politiek heb je geen permanente vrienden of permanente vijanden, enkel permanente belangen”

De alliantie tussen de VS en Europa lijkt voor een buitenstaander gesmeed voor de eeuwigheid, maar ik merkte deze week toch heel wat barstjes op.

Duitsland gaat bijvoorbeeld diverse militaire projecten schrappen of afbouwen. Op zich een vreemde evolutie. Als je de berichten mag geloven, staan we namelijk op rand van een oorlog met Rusland en de Duitsers kiezen ervoor om het leger op zo’n moment af te bouwen?

En wat trouwens met de engagementen ten opzichte van de NATO? Trump veegde het land in 2018 al eens de mantel uit omdat men zich afhankelijk had gemaakt van Russisch gas maar wel op de VS steunt voor militaire bescherming.

De Duitsers spendeerden op dat moment maar 1% van het BNP aan defensie terwijl NATO-lidmaatschap in feite 2% aan defensie-uitgaven vraagt.

Misschien nog vreemder dan de beslissing om enkele militaire projecten te schrappen, is de uitleg die de Duitsers eraan gaven. De investeringen worden namelijk geschrapt door de hoge inflatie en de … dure dollar.

De verwijzing naar de sterke dollar is een duidelijke boodschap voor de VS. Wat de Duitsers hier tussen de regels willen zeggen, is dat het huidige monetaire en economische beleid van de VS enorme schade oplevert voor de EU. Ze lijken wel te zeggen: “stop met de EU de vernieling in te rijden of we blazen de NATO op”.

Ook vanuit Frankrijk konden we deze week een veranderende houding ten opzichte van de VS waarnemen. Macron beschuldigde de Amerikanen van het hanteren van een ‘dubbele standaard’. Europa betaalt namelijk 3 tot 4 keer meer voor gas dan de Amerikaanse consument.

Macron verwijst naar de superwinsten die de VS realiseert dankzij de oorlog.

“Het komt neer op de oprechtheid van de Trans-Atlantische handel”

Dat zowel Duitsland als Frankrijk uithalen naar de VS zijn we toch niet meteen gewoon. Het is een belangrijke ontwikkeling die we hier zien en het lijkt ons goed om dit met verhoogde interesse op te volgen.

Eerder verklaarde Macron ook al dat Frankrijk niet zal reageren met kernwapens als Rusland deze gebruikt in Oekraïne. Ook dat was al een serieuze barst in de NATO-alliantie.

En deze week zei hij dat vrede enkel mogelijk is wanneer Oekraïne ertoe beslist.

Als de oorlog blijft duren, is dat dus omdat de Oekraïners geen vrede willen? Is het dat wat Macron hier probeert te zeggen?

Van een grote eensgezindheid is op dit moment geen sprake meer en er lijkt zich een breuk te vormen tussen de VS en de EU.

Het enige wat de goudprijs nog aan de grond houdt, is de sterke dollar en dat beleid lijkt staat langs alle kanten zwaar onder druk.

De huidige correctie biedt dan ook de ideale situatie om goedkoop edelmetalen te kopen.

De goedkoopste en veiligste manier om dat te doen, is via Goud999 Safe.