Pan American Silver heeft goede hoop met Argentinië

Foto: Barrack Obama met de Argentijns president Mauricio Macri.

Pan American Silver, wiens aandelenkoers de afgelopen 8 maanden 165 procent wist te stijgen, zou graag het momentum van afgelopen half jaar willen behouden.

Geoloog, ondernemer en voorzitter van Pan Am Silver Ross Beaty is daar dan ook hard voor aan het werk en laat monetaire onzekerheden voor wat ze zijn. In plaats daarvan reist hij stad en land af om de toekomst van het bedrijf zeker te stellen.

Een paar dagen nadat het zilvermijnbouwbedrijf aankondigde dat zij verschillende mijlpalen wist te bereiken, aangaande uitbreidingsprojecten van haar Mexicaanse mijnen, laat de onderneming weten haar zinnen te hebben gezet op een van ’s werelds grootste onontwikkelde zilverdeposito’s in Argentinië.

Maar daarvoor zal eerst nog een mijnbouwverbod moeten worden overwonnen.

Pan American Silver wil meer dan 1 miljard dollar gaan besteden aan een Argentijnse mijn die 12 miljoen ounces aan zilver zou moeten kunnen produceren. Beaty heeft zijn hoop daarbij gevestigd op de nieuwe Argentijnse president Mauricio Macri, die economisch gezien een veel meer open en kapitaal vriendelijker beleid voert dan zijn voorganger.

Macri zou volgens Beaty zelfs zijn steun voor het zogeheten Navidad project in de provincie Chutbut hebben toegezegd tijdens een ontmoeting afgelopen week in Buenos Aires, daar waren beide voor het Argentijnse Business and Investment Forum.

Het Navidad-project betreft een van ‘s werelds grootste onontwikkelde zilverdeposito’s. Tot nu toe bestaat er echter een algeheel verbod op open mijnbouw in de regio. Beaty gaf na het gesprek met Macri aan “hoopvolle signalen” op te hebben gepikt dat het verbod zou kunnen worden opgeheven.

Pan American Silver is ’s werelds grootste zilver producent. Het bezit en exploiteert zilvermijnen in Peru, Mexico, Bolivia en Argentinië.

Het bedrijf concurreert met mijnbouwbedrijven als Silver Standard Resources – dat grote belangen heeft in verschillende zilvermijnen maar niet direct zelf produceert – en Barrick Gold – het grootste goudmijnbouwbedrijf ter wereld.

Hoewel Barrick Gold vooral goud produceert is het ook een grote producent van zilver. Zilver wordt namelijk voornamelijk als bijproduct gewonnen uit mijnbouw van andere grondstoffen.

Daarmee wordt gelijk duidelijk dat pure zilvermijnbouw een bijzonder kleine markt betreft en Pan American Silver daarin veruit de grootste is.

Het kent naast Silver Standard en Barrick nog concurrentie van Silver Wheaton, maar ook Silver Wheaton is net als Silver Standard Resources geen producent. Het heeft wel een ander businessmodel dan Silver Standard Resources.

Waar Silver Standard Resources belangen neemt in verschillende mijnbouwbedrijven koopt Silver Wheaton middels langetermijncontracten toekomstige zilverproductie van andere mijnbouwbedrijven. Dit tegen een vast – en vaak bijzonder laag – bedrag.

Ondertussen doen aandelen Pan American Silver het wat minder, het kende afgelopen maand een daling van 16 procent. Gekeken naar de prestaties van de afgelopen 12 maanden, waarbij zij een stijging kende van zeker 150 procent, betreft het vooralsnog een kleine hobbel.

Beaty is dan ook niet geïnteresseerd in de “monetaire ruis” – zoals hij het zelf noemt – en is overtuigt van de sterkte van de stierenmarkt waarin zilver zich op dit moment bevindt. Ook gekeken naar de directe grote concurrenten doet Pan American Silver het goed.

Het aandeel presteerde op 12 maanden tijd beter dan Silver Standard Resources, dat een plus van 100 procent neer wist te zetten, en Silver Wheaton (+120 procent). Barrick Gold wist een gelijke tot een licht sterkere stijging te bewerkstelligen als Pan American Silver (+155 procent).

Bronnen: Bloomberg, Yahoo Finance, Investopedia

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]