Palladium voor het eerst boven de 2.000 dollar

Deze week steeg palladium voor het eerst boven de 2.000 dollar per ounce. In januari 2016 kostte een ounce nog slechts 449,55 dollar.

Strengere milieuwetgeving dwingt autofabrikanten, die meer dan 80 procent van de palladium-productie verbruiken, om meer edelmetaal per voertuig te gebruiken.

Zelfs nu de wereldeconomie en de totale verkoop van auto’s tegenvalt stimuleert het de vraag.

Ook de stroomstoringen bij grote Zuid-Afrikaanse productiebedrijven deze maand verergeren de situatie.

Palladium kende dit jaar een stijging van bijna 60 procent wegens een chronisch tekort aan het edelmetaal.

Het edelmetaal, dat voornamelijk wordt gebruikt in autokatalysatoren, verviervoudigde liefst in waarde sinds 2016 en analisten verwachten dat dat tekort niet snel zal verdwijnen.

Will Rhind, oprichter en CEO van GraniteShares, denkt echter dat beleggers zullen overstappen van palladium naar platina, dat eveneens in katalysatoren wordt gebruikt.

Platina is namelijk zo’n duizend dollar per ounce goedkoper. Zeker opvallend aangezien palladium eerder goedkoper was dan zowel goud als platina.

Hoewel platina geen tekorten kent is het een relatief kleine markt. Daardoor zou een kleine verschuiving in de vraag, bijvoorbeeld omdat beleggers voor platina kiezen in plaats van palladium, een flinke prijsstijging kunnen veroorzaken.

Philip Newman van adviesbureau Metals Focus denkt niet dat dit per se het geval is en ziet palladium nog verder stijgen.

Newman: “We don’t think this is the top. This (rally) has legs to run, because it is fundamentally driven”

Ook analisten van Citi verwachten dat palladium nog hoger gaat en tegen het midden van 2020 tot de 2.500 dollar zal stijgen.

Metals Focus voorspelt dat de vraag vanuit de autosector komend jaar met ongeveer 200.000 ounces toe gaat nemen.

Daarmee zou het jaarlijkse tekort uitkomen op zo’n 430.000 ounces, het achtste opeenvolgende jaarlijkse tekort.

Ook de mijnbouwbedrijven in de palladiumbranche profiteren van huidige tekorten. Aandelen van de grootste palladiumproducent, MMC Norilsk Nickel PJSC, stegen dit jaar eveneens met 50 procent.

Bronnen: Reuters, Bloomberg

Foto: Flickr