Palladium valt wat terug, wat nu?

De prijs van Palladium tikte op 21 maart 2019 nog 1.615 dollar per ounce aan. Intussen staan we, met 1.380 dollar per ounce deze morgen, toch al bijna 15% lager.

Natuurlijk kan je niet over Palladium spreken zonder het woord “bubbel” te vernoemen in je tekst… Toch? Kijk maar eens naar de grafiek:

Palladium in dollar, bron Netdania.

Plus 85% in prijs sinds midden augustus 2018. Niet alleen dat is indrukwekkend, ook “zustermetaal” Platina kan dat voorlopig (nog) helemaal niet volgen. (+10% sinds de zomer van 2018)

Platina in dollar, bron Netdania

Palladium en Platina kan je eigenlijk redelijk goed met elkaar vergelijken, hun gebruik in de industrie, dat is ook voor een gedeelte gelijklopend. Mits wat technische aanpassingen van producenten van driewegkatalysatoren, zijn beide metalen zelfs onderling omwisselbaar.

Die oefening maken, geeft vandaag vooral aan dat Platina wel bijzonder goedkoop lijkt, MAAR schrijf daarom Palladium nog niet af!

Omschakelen kost toch redelijk wat tijd en de Palladium markt blijft intussen bijzonder krap. We zouden Palladium dus nu echt geen bubbel noemen.

Hoe krap is de markt voor Palladium?

Het is redelijk goed gedocumenteerd dat de productie van Palladium uit mijnen, samen met alle recyclage, dit jaar absoluut onvoldoende zal zijn om het verbruik in de industrie te dekken.

Het is ons echt niet bekend hoe we het einde van 2019 kunnen halen, zonder nieuws over serieuze Palladium tekorten. We kunnen dat ook aantonen:

Wanneer de productie onvoldoende is, moet er metaal gehaald worden uit bovengrondse Palladium stocks (kan niet anders). Hoeveel van die Palladium stocks kunnen we vandaag nog vinden?

We kennen NIET de hele markt (niemand heeft die info), maar we kunnen je een heel goed idee geven over hoe groot die Palladium voorraden nog kunnen zijn:

Op de grootste Palladium futures markt, in New York (CME), lagen er vrijdagavond nog welgeteld 42.583 ounces aan Palladium in de kluizen. Hiervan heeft slechts 17.084 ounce (of 531 kilogram) Palladium de juiste classificatie voor uitlevering aan de industrie of investeerders (registered).

Tegelijkertijd circuleerden er op diezelfde beurs effectief 23.754 Palladium futures contracten, waarbij elk contract staat voor 100 ounce Palladium. Een heel makkelijke rekensom leert ons dan dat er 2.375.400 ounce aan Palladium circuleert “op papier” en dat ter “dekking” hiervan slechts 17.084 ounces klaar liggen in de kluizen.

Niet AL die futurescontracten gaan worden uitgeleverd in de vorm van fysiek Palladium natuurlijk, dat gebeurt nooit in de futuresmarkten. Maar een dekking van minder dan 1%, dat is geen normale markt meer!

Meteen ook de reden waarom investeerders de “papieren”markten wel eens “links” kunnen laten liggen in de toekomst.

Bij Palladium is men bijna zo ver om te ontdekken dat een “papieren” futurescontract echt NIET in een echte katalysator past!

Houd je dus vast voor een wilde rit in Palladium de komende maanden/jaren, dit verhaal is nog helemaal niet ten einde!

Let op: Ondanks de aangekondigde tekorten in Palladium… Verwacht je echt aan grote schommelingen in de prijs van Palladium (beide richtingen) indien je fysiek Palladium aankoopt. Dit wordt echt geen markt voor doetjes…

Meer nog… Aangezien Platina nu zo echt ver achtergebleven is dat haast niemand er nog aandacht voor heeft, zit daar wel nog een opportuniteit. Misschien zelfs eentje met nog groter potentieel!

De beste manier om Fysiek Platina, Palladium en Rhodium aan te kopen? Via goud999!