Palladium in goeden doen

We schrijven hier op deze pagina’s meestal over goud en zilver, maar ook een edelmetaal zoals palladium doet het tegenwoordig meer dan goed. De prijzen stegen gisteren donderdag immers met meer dan 3%. De belangrijkste drivers voor deze mooie prestaties moeten we uiteraard niet lang zoeken: de toegenomen interesse in aandelen van autobouwers alsook technische aankopen, volgens analisten.

De prijzen staan nu op een niveau van ongeveer 802,75 USD. Dat is bijna op het hoogste niveau in twee jaar tijd. Platina boekte eveneens hoge winsten op donderdag, en steeg met zowat 1,3% die dag.

Palladium deelt wel enkele kenmerken met platina – het is gevoelig voor het sentiment op de autosector. Meer specifiek kan het profiteren van schommelingen op de aandelenmarkten, meer bepaald autoaandelen. De beurzen zijn sterk aan het stijgen, en de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie zijn ook heel erg positief.

Tesla maakte op donderdag bekend dat het een aantal wagens van model S en model X terugroept uit de markt, waar er blijkbaar een probleem is met de handrem. Een van de mogelijke oorzaken voor de stijging van palladium kan zijn dat beleggers opnieuw interesse hebben in traditionele aandelen. Het sentiment van de hele beleggersgemeenschap kan daardoor fors schommelen.

Geopolitieke factoren spelen uiteraard ook een rol. Er is immers heel wat instabiliteit rond Noord-Korea, Rusland, Syrië en de Franse verkiezingen.

Beleggers die hun portefeuille willen diversifiëren, kunnen bijgevolg ook kijken naar palladium en platina.

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.