“Outflows uit goud ETF’s belangrijkste trigger voor correctie in november”

Zoals we al verschillende keren schreven, wordt de prijs van goud vooral bepaald op de futuresmarkten. Maar volgens Carsten Fritsch, de edelmetalenanalist bij Commerzbank, is de correctie in het goud in november vooral het gevolg geweest van uitstromen uit de goud ETF’s.

De goudmarkt stond zoals geweten vorige maand zwaar onder druk. Het beleggerssentiment kreeg immers een boost van het nieuws over drie mogelijke vaccins tegen Covid-19.

Volgens deze analist zijn vooral de uitstromen bepalend geweest voor de zware terugval die voor de meeste beleggers als een verrassing kwam.

Recent heeft de analist vastgesteld dat er 14 van de 16 handelsdagen outflows waren. Vooral aan begin van december waren er een bijkomende twaalf ton uitstroom. Etf-beleggers zijn dus een negatieve factor geweest voor de prijsvorming van goud. Tussen april en augustus hadden ze net de prijs positief beïnvloed.

Uit India kwam een sprankeltje hoop. De goudvraag is daar immers aangetrokken dankzij de lagere prijzen. Een heropleving in Azië zou goed zijn om de goudprijs te laten stabiliseren.

bron: https://www.metalsdaily.com/news/gold-news/