Op één na grootste juwelier ter wereld sluit een vijfde winkels Hong Kong

Chow Tai Fook Jewellery Group, op Tiffany & Co. na de grootste juwelier ter wereld gekeken naar marktwaarde, gaat een vijfde van haar winkels in Hong Kong sluiten.

Ongeveer 15 van de in totaal 86 Chow Tai Fook winkels in Hong Kong zal de deuren gaan sluiten, zo liet het bedrijf weten.

Voornaamste reden daarvan is dat de anti-China protesten in de stad aan blijven houden en huurcontracten dit jaar aflopen.

Chow Tai Fook gaf aan dat de winkelsluitingen vooral in toeristische districten staan te gebeuren, zoals Causeway Bay, Mong Kok en Tsim Sha Tsui.

De juwelier, die in handen is van de miljardairfamilie Cheng, richt zich nu voornamelijk op het Chinese vasteland. Daar is het van plan om dit boekjaar, dat afloopt op 31 maart, 600 nieuwe winkels toe te voegen.

Het bedrijf liet weten dat het daarbij vanaf 1 april tussen de tien en twintig winkels in Hong Kong gaat sluiten.

Dit omdat Chow Tai Fook verwacht dat “macro economische tegenslag” aan zal blijven houden de komende zes tot twaalf maanden.

Naast de protesten, die af en toe de stad volledig platleggen, wegen ook de volatiele goudprijs en de handelsspanningen tussen de V.S. en China mee, zo gaf het bedrijf aan.

Hong Kong, dat geen omzetbelasting kent, was eerder een toegangspoort voor luxemerken om Chinese consumenten te bereiken.

Die Chinese consumenten mijden Hong Kong nu als de pest, zeker ook deze week, waarbij miljoenen Chinezen normaliter het nieuwe maanjaar in Hong Kong vierden en flink geld uitgaven aan luxe producten.

Cosmetica concern Sa Sa International Holdings heeft al laten weten in de stadstaat hoogstwaarschijnlijk 30 winkels te gaan sluiten dit jaar.

Het aantal toeristen dat Hong Kong aandoet was niet eerder zo laag. Dat ook deze week geen bijzondere piek op gaat leveren mag worden voorspelt naar aanleiding van afgelopen kerst.

Toen bleek het aantal Chinese toeristen met 53 procent te zijn afgenomen ten opzichte van vorig jaar.

Volgens een recent onderzoek zouden meer dan 5.600 banen in de detailhandel in de eerste helft van 2020 verloren kunnen gaan en zullen duizenden winkels de deuren gaan sluiten.

Bronnen: Bloomberg, Financial Times

Foto: Flickr