Ontsnappen goudbanken aan de Basel III regels?

We ontvingen enkele reacties van lezers die redelijk ontgoocheld zijn over het feit dat de banken in Londen een uitzondering gaan krijgen op de nieuwe en strengere Basel III regelgeving, voor wat betreft hun goud trading.

Basel III gaat over kapitaalverplichtingen voor banken, hoeveel reserves ze moeten aanhouden voor elk van hun activiteiten. Organisator is de Bank of International Settlements (BIS) en het doel van Basel III, is de banksector uiteindelijk veiliger te maken.Het korte persbericht over de goudmarkt in Londen van Reuters, kan je hier lezen.

Wij hadden niet anders verwacht dan deze uitzondering, want de toepassing van Basel III (zonder uitzonderingen), kan de moderne goudmarkt niet aan.

De banken op het Europese vasteland moeten sinds 28/06/2021 (heel recent dus) de nieuwe Basel III regels WEL al volgen voor wat betreft hun posities in papieren goud. Fysiek goud wordt trouwens binnen Basel III als “zero-risk” beschouwd en valt buiten de toepassing.

Maar het Europese vasteland bepaalt de goudmarkt niet en is slechts een kleine figurant.

Quasi alle “actie” zit vandaag nog steeds in Londen, zoals dat al enkele honderden jaren het geval is. Londen is de papieren goudmarkt, zelfs de beurs in New York waar iedereen elke dag naar de goud futures staart (en vloekt op de banken die daar spelletjes spelen met de prijs), is slechts goed voor maximum 10% van Londen qua volume.

Het U.K. heeft een andere timing voor de implementatie van Basel III. 1  januari 2022,  maar er gaat dus op zijn minst gedeeltelijk een uitzondering komen voor de goud- en zilverhandel.

Zomaar invoeren zou de handel in papieren goud (OTC contracten) heel waarschijnlijk zo goed als doen stilvallen, vergeleken met de massale volumes vandaag.

Dit klinkt voor velen als muziek in de oren.

Banken die moeten stoppen met hun spelletjes in de goud- en zilvermarkt… Zou goud 10x zoveel waard zijn als de koers die vandaag op de tabellen staat, indien de vraag naar goud in echt fysiek metaal moet worden ingevuld???

Het is best mogelijk, maar we gaan dit nog niet zien. Nog niet.

De goudmarkt vandaag, kan je vergelijken met de banken die in 2008 “too big too fail” waren, met één enorm belangrijk verschil!

Elk banksysteem staat vroeg of laat voor liquiditeitsproblemen, hoe groter de hefboom gebruikt, hoe groter de problemen!

In de wereld van dollars en euros staat er altijd wel een Centrale Bank klaar om te “helpen” met versgedrukt papier in tijden van stress op het systeem. Dat is ook wat in 2008 met de banksector gebeurde, die werd gewoon gered en de wereld draaide verder.

Maar de banken die goud verhandelen, op bijna exact dezelfde manier waarop ze dat met euro’s en dollars doen, hebben een probleem. Er is voor de goudmarkt GEEN Centrale Bank meer die zich garant stelt.

In de goudmarkt, gaat er iets definitief “krak” zeggen, simpelweg door een gebrek aan fysiek metaal, zonder dat er hulp opdaagt.

Of nog anders: Enkel de flow van goud uit mijnen, houdt de papieren goudmarkt nog in stand. Er staat niemand klaar met extra fysiek, wanneer de vraag naar fysieke levering van goud groter is dan die flow uit de mijnen.

Dat was vroeger eigenlijk wel zo, Centrale Banken hebben lang over de goudmarkt gewaakt.
De Bank of England (BoE) moest bijvoorbeeld in 1984 Johnson Matthey Bankers in Londen wel overnemen omdat de bank, één van de vier grote market makers in de goudmarkt op dat moment, dreigde overkop te gaan.

Ook in 1999 kwam de BoE tussen toen de papieren goudmarkt dreigde te falen. Dat kostte het U.K. uiteindelijk meer dan de helft van haar goudvoorraad. De officiële verkoop van dat goud dat nodig was voor die redding, is nog altijd de reeks van transacties die vandaag bekend staan als “Brown’s bottom”, naar de Engelse premier op dat moment.

“Miraculeus” begon de goudprijs na “Brown’s bottom” te stijgen aan het begin van deze eeuw. Het waarom van die hernieuwde stijging voor de goudprijs, was op dat moment veel moeilijker te zien dan vandaag!

Sindsdien is het voor steeds meer waarnemers duidelijk dat er veel meer papieren beloften op goud zijn dan er zelfs in totaal “echt” goud in de kelders van Centrale Banken ligt.

Zelfs als ze zouden willen, kunnen Centrale Banken dus niet meer garant staan voor de goudmarkt vandaag.
De hoeveelheid beschikbaar goud is zo jarenlang kunstmatig opgedreven, net zoals het ontstaan van leningen de geldhoeveelheid vergroot in het normale banksysteem. Het grote publiek werd ook nog eens succesvol uit goud gehouden.

Fysiek goud bekleedt zo vandaag een unieke positie in het financieel systeem. Als ultieme reserve, maar compleet ondergewaardeerd.

Belangrijk: Compleet ondergewaardeerd betekent NIET hopeloos ondergewaardeerd. Nee, er was zelden een betere tijd om positief te zijn over het potentieel van goud.

We weten immers dat er dit keer niemand meer kan komen helpen in de goudmarkt. Centrale Banken namen na het debacle van 1999 redelijk publiekelijk afstand van de papieren goudmarkt. Wie daar meer info over wil (heel interessant maar plaatsgebrek hier) zoekt best op het Washington Agreement for gold en de daaropvolgende CBGA’s.

Fysieke goud verkopen van Centrale Banken stopten zo rond 2005, netto aankopen zijn sindsdien de norm. (lees onze Pokerchips nieuwsbrief van vorige week zeker nog eens!)

De prijs van goud op de internationale markten loopt sinds begin jaren 2000 ook redelijk gestaag op, maar houdt eigenlijk alleen maar gelijke tred met de hoeveelheid geld die geprint wordt.

We denken dat iedereen stilaan het onderscheid ziet in de goudmarkt, maar nog eens: Die netto aankopen van Centrale Banken, gebeuren alleen in fysiek goud!

Het goudbankieren van vandaag in Londen, gaat gegarandeerd ten onder in een crisis. Wie gaat al die verliezen moeten nemen?

Bankiers staan toch niet bekend als de grootste dommeriken en dat zijn ze heel zeker ook niet. Want uiteindelijk zit het grootste risico ook niet bij hen.
Bullion Banks doen mee in papier zolang het feest blijft duren, de kater zal niet of nauwelijks voor hen zijn. Het zijn niet de banken die “vast” zitten, wel de bezitters van al dat papieren goud (OTC contracten, futures, ETF’s, enz…)

Het zijn de speculanten, beleggers en pensioenfondsen in de papieren markten, die tot hun eigen verbijstering het deksel op de neus gaan krijgen. Net op het moment dat ze fysiek goud geherwaardeerd zien tot koersen die ze nooit voor mogelijk hielden…

Het is een straffe conclusie, maar enkel fysiek goud zal geherwaardeerd worden.

Bijna exact 50 jaar nadat Richard Nixon als Amerikaans president de laatste link tussen goud en de dollar doorknipte, op 15 augustus 1971, naderen we het einde van deze fase.

In 1971 moest Nixon “plooien” voor de markt omdat de goudprijs boven de officiële prijs uitsteeg en de VS massaal fysiek goud zag verdwijnen uit haar kluizen.
De goudprijs aan 35 dollar per ounce van dat moment, was te laag.

In 2021 kan de markt nu elk moment veranderen omdat er veel te veel goud gekocht is. Meer dan er ooit kan worden uitgeleverd. Op het moment dat de flow van goud uit de mijnen dit kaartenhuis niet meer kan recht houden, zal blijken dat ook nu de goudprijs jarenlang te laag was.

Koop dus zoveel fysiek goud als waar je zelf comfortabel mee bent.

Een basispositie heb je volgens onze bescheiden mening altijd nodig, op elk moment, als ultieme verzekering.

Vandaag is dat een no brainer…

Tot binnenkort!

Het goud999 team.
T: +32 11 960 400 E: info@goud999.com

P.S. Na een lange nieuwsbrief over fundamentals, nog heel snel de korte termijn:
Goud heeft de zwakte van de maand juni al bijna terug gecompenseerd, met bijna +4% in juli. De seizoensinvloeden werken opnieuw in ons voordeel.
Ook zo voor Zilver, al is dat nu wat achter gebleven, met slechts +1,25% in juli. Daar ligt misschien een opportuniteit! Wij hebben zelfs niet één opportuniteit, maar twee!
1. De meest efficiënte manier om fysiek zilver aan te kopen is voor de lange termijn onze keuze. Hoe hoger de zilverprijs in de toekomst, hoe groter je voordeel wanneer je nu zilver vrij van btw koopt (vergeleken met munten).
2. Als je je aankoop van zilver zelf veilig wil en ook veilig kan bewaren, de monsterboxen Britannia zijn nu op stock, tijdelijk zelfs goedkoper dan de Philharmonikers en zonder vertraging leverbaar!

P.P.S. Er bereiken ons berichten dat ook de laatste Belgische banken die vandaag nog kluisjes in de verhuur aanbieden, een volledige stopzetting van die activiteiten voorbereiden.
Neem contact op met SPM Safe via info@spmsafe.com indien je de inhoud van je bankkluis via SPM Safe voor lange termijn veilig en verzekerd wil opslaan. Wij kunnen je assisteren in een oplossing voor de lange termijn!