Onafhankelijkheid verschillende centrale banken ter discussie

Dit jaar vindt er een ongekende wisseling van de wacht plaats bij verschillende centrale banken over de hele wereld.

Twee nieuwe plekken worden vergeven bij de Zuid-Afrikaanse centrale bank, elf bij de Europese Centrale Bank en twee nieuwe gouverneurs worden aangenomen bij de Amerikaanse Federal Reserve Board.

En dat op een moment dat de onafhankelijkheid van centrale banken volop ter discussie staat.

De Italiaanse regering gaat verder door met nieuwe wetten die de controle van de centrale bank over de goudreserves van het land op de proef stellen. Rome roept op tot openbaar bezit van het goud van het land.

De regerende coalitie hebben twee wetsontwerpen voorgesteld. Het ene wetsontwerp zou de eigenaren van de Italiaanse centrale bank kunnen verplichten aandelen te verkopen aan de Italiaanse schatkist, tegen prijzen uit de jaren dertig. Een tweede wet zou Italiaanse staatsburgers tot eigenaar van de reserves van de Italiaanse centrale bank kunnen verklaren.

Het Afrikaans Nationaal Congres besliste eind 2017 ook al op een conferentie om de Zuid-Afrikaanse Reserve Bank, een van de weinige centrale banken in de wereld in handen van particuliere investeerders, te nationaliseren.

De aandeelhouders hebben geen zeggenschap over monetaire beleidsbesluiten en het mandaat van de centrale bank wordt bepaald door de overheid. President Cyril Ramaphosa zei vorige maand dat de partij vastbesloten is om die resolutie op te volgen.

Dat besluit van de regerende partij van het land is volgens de gouverneur van de instelling, Lesetja Kganyago, enkel gebaseerd op een ideologie en kan gezien worden als een aanval op de onafhankelijkheid van de centrale bank.

Kganyago geeft nu aan: “I can’t see any benefits and frankly it’s a zombie debate. It doesn’t matter how much you explain, in the end people won’t say ‘we want to feel we have nationalized it and that’s it.’ To what end is not what anybody answers.”

Kganyago schat dat het 20 miljoen rand ($1.4 miljoen) zou kosten om private aandeelhouders uit te kopen. Mochten die aandeelhouders het besluit echter bij een internationaal hof met succes aankaarten zou het echter meer kunnen kosten, tot wel 100 miljard rand.

Bronnen: Bloomberg, Daily Maverick

Foto: Flickr