Officiële goudproductie Soedan bijna verdubbeld

De officiële goudproductie van Soedan is in de eerste helft van 2021 bijna verdubbeld, voornamelijk doordat de autoriteiten de grootschalige goudsmokkel aan banden hebben gelegd.

Al-Sadig Al-Haj, hoofd planning en onderzoek bij het Soedanese staatsbedrijf Mineral Resources Co, gaf afgelopen zondag te kennen dat er tussen januari en eind juni dit jaar een productie werd geregistreerd van 30,3 ton.

Ter vergelijking: de Noord-Afrikaanse natie registreerde vorig jaar in dezelfde periode een productie van 15,6 ton goud.

Soedan verdiende in de eerste helft van 2021 ongeveer 38,2 miljard Soedanese pond (86 miljoen dollar) uit goud en mikt op 104 miljard pond op een totaal van 100 ton tegen het einde van het jaar, aldus al-Haj.

Hij schreef de stijging toe aan strenge maatregelen die door het ministerie van mineralen en andere staatsinstellingen zijn opgelegd om illegale grensoverschrijdende handel te voorkomen.

Soedan, waar dictator Omar al-Bashir in 2019 ten val werd gebracht, is hard op weg om zijn economie weer op de rails te krijgen.

Het land is door jaren wanbeleid en internationaal isolement economisch verwoest, maar een aanzienlijke stijging van de goudverkoop is een belangrijk onderdeel van de begroting voor 2021.

Minister van Financiën Gibril Ibrahim zei in juni dat Soedan particuliere investeringen probeert aan te trekken, in een sector gedomineerd door informele mijnbouw.

Doordat er daarnaast veel goudsmokkel plaatsvindt loopt slechts een gedeelte van de totale productie volgens de officiële weg, waardoor de Soedanese overheid er weinig geld aan over houdt. Daar probeert zij nu een stokje voor te steken.

Het staatsmijnbouwbedrijf heeft herhaaldelijk de over het algemeen veel hogere productiecijfers die door de autoriteiten werden gegeven tijdens het bewind van Bashir afgedaan als onzin.

Zo zou er in 2018 93 ton goud zijn geproduceerd en het jaar daarvoor 100 ton goud. Volgens Mineral Resources klopt daar niets van, wat dan ook de lage productie vorig jaar verklaarde.

Bronnen: BNN, Bloomberg

Foto: Flickr