Oeganda kondigt ontdekking grote goudvoorraden aan

Oeganda heeft aangekondigd dat het een afzetting van 31 miljoen ton gouderts heeft gevonden, met naar schatting zo’n 320.000 ton winbaar zuiver goud.

President Museveni maakte het nieuws van de vondst bekend in zijn State-of-the-Nation toespraak maar gaf weinig details, waarbij hij er verder op wees dat de vondst meer dan 12 biljoen dollar op zou moeten leveren.

Technocraten van het Ministerie van Energie en Minerale Ontwikkeling van het land hebben volgens Museveni laten weten dat het land in een positie verkeerde om iets minder dan 700 miljoen dollar aan royalty’s te ontvangen wanneer al het goud gemijnd zou worden.

Verwijzend naar zes lokale goudraffinaderijen, waaronder de Africa Gold Refinery in Entebbe, die in maart door de Verenigde Staten nog werd gesanctioneerd vanwege de illegale herkomst van het goud, verklaarde de president dat de tijd voor Oeganda om onverwerkte exportproducten te verschepen voorbij is.

Solomon Muyita, woordvoerder van het ministerie van Energie en Minerale Ontwikkeling, gaf te kennen dat het goudvoorraden in Oeganda Alupe in Busia en Karamoja omvatten, beide in Oost-Oeganda; Kameleng, Kisita en Ngugo in het Kassanda-district in de centrale regio; en het Tiira-gebied van Bushenyi in West-Oeganda.

Het volume van de reserves wordt geraamd op 31 miljoen ton gouderts, wat netto neerkomt op 320.158 ton goud ter waarde van 12,8 biljoen dollar. Dit volgens een document dat is opgesteld door het ministerie.

Mochten die berekeningen juist zijn dan zou de nieuwe goudvondst de eveneens geraamde meevaller van olie die nog in de grond zit in de Albertine-regio overtreffen.

Muyita gaf verder aan dat een Chinees bedrijf, Wagagai, dat zijn naam ontleent aan de hoogste top van Mt Elgon, verwacht tegen het einde van dit jaar ten minste 5.000 kilo goud per dag te delven en te raffineren in Busia.

Het bleef onduidelijk wat de onmiddellijke en langetermijngevolgen van de verwachte goudmeevaller zouden zijn voor de economie, waar naar verwachting nog meer miljarden dollars zullen vloeien wanneer het land waarschijnlijk in 2025 olie gaat winnen.

De goudexport van Oeganda is al flink gestegen sinds de opening van de Africa Gold Refinery in Entebbe.

In 2019 en 2020 exporteerde het land goud ter waarde van 1,9 miljard dollar naar de Verenigde Arabische Emiraten, 1,4 miljard dollar naar Zuid-Korea en voor 28,7 miljoen dollar naar Hongkong.

Oeganda importeerde daarentegen voor bijna 2 miljard dollar aan goud, waarmee het de 18e grootste goudimporteur ter wereld is.

Bronnen: Mining, Kitco, Monitor