Noord-Korea bedreigt Japan; goud stijgt!

Maandag was al een topdag voor de edelmetalen. Het goud steeg fors en de GDX-index, de meest toonaangevende index inzake goudmijnaandelen, steeg 3,7% op een bijzonder groot volume van meer dan 80 miljoen aandelen. Dat is dubbel zoveel als het gemiddelde volume voor deze ETF.

Het goud profiteert momenteel van een perfect storm zoals we dat zo mooi noemen in het Engels. Een bijkomende factor is dan nog dat de euro heel sterk aan het stijgen is tegenover de dollar. De 1,20 komt nu stilaan in zicht. De belangrijkste reden hiervoor is dat er in Jackson Hole weinig of niets werd gezegd over rentestijgingen in de VS. De inflatie in de VS blijft relatief laag dus van daar hoeft ook geen heil te worden verwacht. De reden waarom de dollar zou stijgen, het rentedifferentieel met de euro, is nu ook niet geldig meer. De dollar blijft verzwakken en dat is bijzonder positief voor goud.

Een tweede belangrijke reden is dat Noord-Korea nu ook raketten begint af te vuren in de richting van Japan. De provocaties van dit land stoppen maar niet. Het is duidelijk dat de dolgedraaide leider van het land de Verenigde Staten echt wil uitdagen.

In deze omstandigheden stijgt het geopolitieke risico bijzonder fors. Het is dan ook geen verrassing dat goud er fors profijt uit kan halen.

Vanochtend zien we dat het goud al boven de 1321 dollar per ounce noteert. Een belangrijke technische weerstand is nu weggevallen.

We zullen zien hoe de zaken de komende dagen evolueren, maar beleggers lijken het goud nu toch echt te herontdekken.

We zeggen hier al maanden dat goud een van de meest ondergewaardeerde beleggingen is die er zijn. Voor zilver geldt dat argument zelfs nog sterker. Maar goud heeft als enige van de twee een echte monetaire component omdat het op de balansen van de centrale banken staat.

[xyz-ihs snippet=”goud”]