Nieuwe belasting op goud in Saoedi-Arabië en Verenigde Arabische Emiraten

De nieuwe belasting die per 1 januari 2018 in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zal worden geïntroduceerd, zal volgens de World Gold Council (WGC) een negatief effect hebben op de goudvraag.

WGC afgelopen donderdag in een rapport:

Demand is likely to falter once the new tax is in place

De nieuw op te leggen btw bedraagt 5 procent en wordt vanaf januari opgelegd op alle niet-essentiële luxegoederen, inclusief gouden sieraden.

De WGC wees er echter ook op dat de goudmarkt eind dit jaar juist een aanzienlijke toename in vraag zou kunnen zien, wegens het feit dat consumenten juist snel nog gouden sieraden gaan kopen voordat de belasting wordt geïntroduceerd.

In de Verenigde Arabische Emiraten wonen veel buitenlanders en expats. Zij geven de voorkeur om goud in Dubai aan te kopen in plaats van hun eigen land.

Dit vanwege de gunstige prijzen en productzuiverheid. De nieuwe btw zou die trend kunnen buigen.

De overheid in U.A.E. gaat uit van een geschatte opbrengst van 3,3 miljard dollar in het eerste jaar, enkel en alleen in de Emiraten.

Shamlal Ahamed, managing director internationale activiteiten bij Malabar Gold & Diamonds:

We are still awaiting clarity on the method of calculations for VAT in the jewelry industry. We are certain that the visionary leadership in the UAE will take a decision which will be favorable for the industry and retail in general

In het derde kwartaal van dit jaar bleek de vraag naar gouden juwelen in Saoedi-Arabië zwak. Het daalde met 9 procent tot 9,8 ton, grotendeels wegens de hogere prijzen. Ook de U.A.E. zag een daling van de vraag met 10 procent tot 7 ton.

De totale vraag in het Midden-Oosten daalde met 4 procent tot 40,9 ton. Dat bleek het laagste niveau in drie jaar tijd.

De Emiraten mag echt als een goudhub gezien worden, ook af te lezen aan de exportcijfers van India.

In het jaar 2016-2017 was de belangrijkste exportbestemming van Indiase juwelen de Verenigde Arabische Emiraten, goed voor 32 procent van de totale export.

Vooral Emiraat Dubai is een belangrijk knooppunt voor de handel in diamanten en goud. Olie is er goed voor slechts 4 procent van het bnp.

De wereldberoemde goudsouk van Dubai zou meer dan 10 ton goud bevatten, verdeeld over zo’n 300 winkels.

Bronnen: Kitco, GoldSeek, Economic Times

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]