Netto aankopen goud centrale banken in oktober laagste sinds januari

Uit recente gegevens blijkt dat de centrale banken in oktober netto 2 ton goud hebben toegevoegd aan de reserves.

Aankopen waren door sommige centrale banken behoorlijk, maar werden tenietgedaan door verkopen van een handvol andere banken.

Sinds de netto verkoop van 13 ton goud door centrale banken wereldwijd in januari blijkt dit het laagste maandtotaal in geheel 2021.

Vergeleken met de eerste helft van dit jaar blijven de maandelijkse aankopen door centrale banken in de tweede helft beperkt.

De omvangrijke en sporadische aankopen die de eerste helft van het jaar kenmerkten, bleven grotendeels achterwege. In plaats daarvan zagen we een meer regelmatige, bescheiden accumulatie door verscheidene centrale banken.

Een klein aantal banken domineerde de activiteit in oktober. Vier centrale banken waren verantwoordelijk voor het overgrote deel van de toevoegingen gedurende de maand.

Kazachstan, dat regelmatig goud aan de reserves toevoegde de afgelopen maanden, was de grootste koper met een toevoeging van bijna 6 ton goud. Hiermee komen haar goudreserves uit op 403 ton, 15 ton (4 procent) meer gekeken naar begin dit jaar.

India was de op een na grootste koper en voegde 3,8 ton goud toe. De goudreserves van India zijn dit jaar met 71 ton toegenomen, waardoor het land op koers ligt voor het hoogste jaarlijkse aankoopniveau sinds 2009 en de totale goudreserves op 748 ton uitkomen.

De officiële goudreserves van Rusland zijn in de loop van de maand met 3 ton gestegen, waardoor de goudreserves nu 2.302 ton bedragen (21 procent van de totale reserves). Rusland heeft tot dusver dit jaar een reeks standaard aankopen van 3 ton gedaan.

Ierland kocht in oktober eveneens goud, net als de maand september bleek de bank 1 ton goud te hebben toegevoegd.

Opvallend, want die toevoeging in september bleek de eerste verhoging van de goudreserves sinds een toevoeging van 0,5 ton in 2008. De totale goudreserves bedragen nu 8 ton (4 procent van de totale reserves).

Er zijn ook berichten over een aankoop van 3,2 ton door de centrale bank van Mongolië, echter zijn huidige IMF-gegevens voor Mongolië slechts beschikbaar tot eind augustus dus conformatie is nog niet beschikbaar.

Drie centrale banken meldden in oktober verkopen: Oezbekistan (8 ton), Turkije (2 ton) en Qatar (2 ton). Waarmee het totaal netto dus uitkwam op een stijging van 2 ton goud.

Ondanks dit tegenvallende cijfer in oktober overschrijdt de vraag van centrale banken nu al ruimschoots het jaartotaal van 2020.

Bronnen: WGC, Kitco

Foto: Flickr