Na HSBC ook CIBC met miljoenenverlies op de goudmarkt in maart

De Canadese Imperial Bank of Commerce (CIBC) heeft net als HSBC in maart een flink handelsverlies geleden in de goudmarkt. Op 24 maart verloor CIBC op papier liefst 64 miljoen dollar, zo liet de bank gisteren weten.

HSBC liet eerder deze maand ook al weten dat het op een enkele dag in maart liefst 200 miljoen dollar verloor wegens de volatiliteit op de goudmarkt.

De verliezen van beide banken zijn theoretisch en weerspiegelen de waarde van de posities die zij aanhielden. Het zouden pas echt geleden verliezen zijn geweest als de banken hun posities zouden hebben verkocht.

De verschillende banken in de goudmarkt op de Comex-beurs van de CME Groep in New York blijken volgens insiders nu massaal posities te gaan verminderen.

Dat geven negen mensen vertrouwd met bovengenoemde plannen aan tegen persbureau Reuters. Het zal er voor zorgen dat de handel meer richting Londen gaat en de kosten voor duizenden beleggers hoger uit gaan vallen.

Sommige goudbanken zijn niet langer bereid om grote posities in te nemen op Comex, de grootste goudfutures markt ter wereld.

Dit nadat het coronavirus in maart er voor zorgde dat het duidelijk werd dat het aanbod van fysieke goudbaren in New York een probleem was. Hierdoor kwamen de prijzen van de Comex in maart flink boven de koersen in Londen uit.

Dat verschil zorgde voor die honderden miljoenen dollars aan waardeverlies van de handelsportefeuilles.

Veel banken hebben nu hun dagelijkse handel op Comex al verminderd. Maar ze maken zich klaarblijkelijk zorgen dat de prijzen ook in de toekomst weer flink af kunnen gaan wijken.

Volgens zes verschillende bronnen zijn sommige banken nu van plan posities met 50 tot 75 procent af te bouwen.

HSBC, JPMorgan, UBS en andere geldschieters gebruiken Comex-futures om hun blootstelling aan de goudmarkt in Londen af te dekken.

Banken zijn de grootste gebruikersgroep van de beurs en zijn goed voor meer dan een derde van alle Comex-contracten.

Het gaat hier om contracten van de banken met een waarde van liefst 45 miljard dollar, wat overeenkomt met ongeveer 800 ton goud, zo blijkt uit gegevens van de Comex.

Evengoed wordt er verwacht dat, ondanks de lagere deelname van de banken, de Comex als grootste goudtermijnmarkt in de nabije toekomst dominant zal blijven.

Bronnen: Reuters, WHBL, BNN

Foto: Flickr