Moslimstaten schakelen mogelijk over op gouden dinar

Iran, Maleisië, Turkije en Qatar onderzoeken het gebruik van onder meer goud en ruilhandel om zich te beschermen tegen toekomstige economische sancties, zo heeft de Maleisische premier Mahathir Mohamad aangekondigd.

Het idee werd geopperd toen de leiders van veel islamitische landen bijeenkwamen voor een vierdaagse islamitische top in Kuala Lumpur, die door Saoedi-Arabië werd geboycot.

In zijn toespraak zei de Maleisische premier dat, terwijl sommige van de op de bijeenkomst aanwezige staten, zoals Iran en Qatar, te maken hebben met economische sancties, andere landen niet moeten vergeten dat zij hetzelfde lot kunnen ondergaan.

Mahathir Mohamad gaf tegen Reuters aan dat hij heeft voorgesteld om het idee om handel te gaan drijven met een zogenaamde gouden dinar onder islamitische landen opnieuw te overwegen.

Daarmee verwijst hij naar de gouden munt die vroeger gebruikt werd en als eerste werd uitgegeven door het Umayyad Kalifaat.

Mahathir Mohamad: “We are seriously looking into this and we hope that we will be able to find a mechanism to put it into effect”

De moderne islamitische gouden dinar, soms aangeduid als islamitische dinar of gouden dinar, betreft een officieel project.

Tot nu toe is het nog door geen enkele nationale staat als officiële munt uitgegeven. Het is bedoeld om de historische gouden dinar nieuw leven in te blazen.

De munt kan bestaan uit geslagen gouden munten (dinars) of zilveren munten (dirham).

Zo bestaat er sinds 2000 in Indonesië de Islamic Mint Nusantara (IMN), dat de gouden dirham en dinar uitgeeft.

In Maleisië werd er in 2006 een gouden dinar geïntroduceerd, maar enkel in de staat Kelantan.

Sinds 2010 gaf het land nieuwe munten uit, waaronder de dirham, die in de Verenigde Arabische Emiraten werden geslagen door de World Islamic Mint.

De Maleisische staat Perak volgde het voorbeeld en sloeg zijn eigen dinar en dirham, die in 2011 werd gelanceerd.

Eerder op de conferentie afgelopen week riep de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de moslimlanden al op om vreemde valuta als de Amerikaanse dollar in de toekomst te vermijden in handelsactiviteiten.

Bronnen: Russia Today, Reuters, Islamic Mint

Foto: Flickr