Mogelijke rentestijging juni zorgt voor druk op dollar en licht hogere goudprijs

De Fed-notulen van mei gaven aan dat de meeste beleidsmakers van de Federale Reserve een renteverhoging gerechtvaardigd vinden.

Economische vooruitzichten voor de V.S. geven volgens de beleidsmakers genoeg redenen om de rente dra te verhogen. De Amerikaanse dollar daalde lichtelijk op het nieuws, terwijl de goudprijs het verlies van de dag weer goedmaakte.

De laatste notulen van de FOMC-vergadering in mei gaf dus een opwaarts momentum voor de goudprijs. De notulen stelden dat voor juni een stijging van de rente “hoogst waarschijnlijk” was.

Uit de notulen kwam naar voren dat de Fed ook dit jaar en in 2019 door zou gaan met renteverhogingen. Daarnaast blijven de criteria voor het bepalen van de renteverhogingen ongewijzigd.

“Members agreed that the timing and size of future adjustments to the target range for the federal funds rate would depend on their assessments of realized and expected economic conditions relative to the Committee’s objectives of maximum employment and 2 percent inflation. They reiterated that this assessment would take into account a wide range of information, including measures of labor market conditions, indicators of inflation pressures and inflation expectations, and readings on financial and international developments”

Tot nu toe ging goud de afgelopen jaren in tegen de consensus dat het lager moet gaan na een renteverhoging.

In alle gevallen steeg goud juist na de bekendmaking van een verhoging van de Amerikaanse rente, iets wat counter intuïtief genoemd mag worden.

Volgens trader Gary Wagner zien we in de grafieken dat goud ook nu hoger kan.

Hij ziet een positieve trend sinds 2015, waarbij de goudprijs van 1.040 naar 1.370 dollar per ounce ging. Met een huidige set up is het volgens hem van belang dat goud deze week niet lager gaat dan haar laagste punt op ongeveer 1.281 dollar.

Daarna mag goud verder omhoog, wat voor een higher low zorgt, wat weer zou wijzen op een laatste stadia van voltooiing in het patroon dat hij voor ogen heeft.

Mocht dat gebeuren dan zou dat wijzen op een onvermijdelijke breuk boven de grote weerstandszone op 1.375 dollar per ounce.

Bronnen: Kitco, Financial Times

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]