Modi gezien als de grootste crimineel van India

Terwijl Nirav Modi vorige maand nog het prestigieuze World Economic Forum bezocht, samen met de Indiase premier Narendra Modi, wordt hij tegenwoordig beschouwd als de grootste crimineel van India.

Modi – geboren en getogen in Antwerpen – is vooral bekend door zijn sieraden gedragen door Hollywoodsterren als Kate Winslet en Naomi Watts.

De eigenaar en naamgever van een groot Indiaas juweliershuis wordt nu gezien als de man die de Punjab National Bank (PNB), de tweede bank van het land, via vervalste bankwaarborgen voor een kleine 2 miljard dollar heeft opgelicht.

Aanvankelijk ging de PNB ervan uit dat Modi ‘slechts’ 44 miljoen dollar had weggesluisd, maar op Valentijnsdag bleek de schade veel groter dan gevreesd.

Het verhaal sloeg in als een bom, vooral ook omdat Modi de voorbije jaren tot een van de gezichten van de Indiase elite was uitgegroeid.

Ook blijkt dat meerdere klokkenluiders eerder al aan de bel hebben getrokken maar dat toezichthouders die eerdere waarschuwingen nooit ernstig hebben genomen.

Het fraudeschandaal veroorzaakt intussen ook voor de nodige onrust in de Indiase politiek, en het aandeel PNB boet ondertussen flink in waarde in.

Twee mensen zijn al aangehouden in de zaak.

Indiase autoriteiten zijn nu uit op Modi, die samen met zakenpartner Mehul Choksi begin januari al het land verlieten.

Sindsdien zou hij in een New Yorks luxehotel aan Madison Avenue verblijven, vlak bij een van zijn exclusieve juwelierszaken.

Om te vermijden dat Modi verder op de vlucht slaat hebben Indiase autoriteiten besloten zijn paspoort voor vier weken te schorsen.

Als Modi zich tegen het einde van de week niet bij de Indiase autoriteiten heeft gemeld, zal het paspoort worden ingetrokken.

Mocht blijken dat hij ook over de Belgische nationaliteit beschikt zou dat overigens weinig uitmaken.

Los van die maatregelen waren afgelopen weekend invallen op verschillende plekken in India door het Indiase Handhavingsdirectoraat.

Daarbij werd voor 56,7 miljard roepies, zo’n 883 miljoen dollar, aan diamanten, goud en juwelen in beslag genomen.

Modi ontkent ondertussen alle beschuldigingen.

Bronnen: CNBC, Bloomberg

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999