Miljardair waarschuwt voor hyperinflatie

 

“Hyperinflatie zal alles veranderen. Het is aan het gebeuren.” 

Het zijn de woorden van Jack Dorsey. Dorsey is de CEO van Twitter en betaalbedrijf Square. Multi-miljardair. En een grote influencer.

Hij is ook niet de eerste miljardair die waarschuwt voor de oplopende inflatiecijfers.

Ik schreef eind vorig jaar al eens over Stanley Druckenmiller en zijn prognose dat de inflatie de komende jaren misschien wel richting de 10% op jaarbasis zal gaan.

Paul Tudor Jones, de man die de crash van 1987 voorspelde, en bekend staat als één van de strafste hedge fund managers van de voorbije decennia zei deze week het volgende bij CNBC:

“De nummer één issue waar particuliere belegger momenteel tegenaan kijken, is inflatie. En het is vrij duidelijk voor mij dat de inflatie niet tijdelijk zal blijken. Het is waarschijnlijk de grootste bedreiging voor de financiële markten, en ik denk zelfs voor de maatschappij in zijn geheel.”

“De inflatie kan veel erger worden dan we vrezen.”, gaat hij verder.

“We hebben $3,5 biljoen in liquide deposito’s en dit geld kan naar aandelen vloeien, of crypto, vastgoed, … of het kan geconsumeerd worden. Het is droog poeder dat wacht op een bestemming en dit is waarom de inflatie niet weg zal gaan.”

Hetgeen Paul-Tudor Jones hier beschrijft, is in feite het psychologische aspect van de inflatievorming.

Inflatie wordt een groot stuk bepaald door psychologie. Hoe meer mensen inflatie verwachten, hoe meer mensen ernaar handelen waardoor de inflatie versnelt. Je komt zo terecht in een vicieuze cirkel.

Ik wil je nog één belangrijk quote van Jones geven ter afsluiting:

“De Federal Reserve creëert de inflatie in plaats van deze te bestrijden”

Dat is inderdaad de essentie. Waar vroeger de Fed het rempedaal induwde bij de eerste tekenen van inflatie, blijft nu de voet stevig op het gaspedaal.

Jack Dorsey is $14,5 miljard waard, Paul-Tudor Jones $7,5 miljard en Druckenmiller $6,8 miljard. De laatste twee hebben hun centen verdiend op de financiële markten en zitten vaker goed dan fout.

Een andere miljardair die zijn bezorgdheid toonde, is Peter Thiel (goed voor $4 miljard). Thiel werd beroemd met zijn legendarische investering in Facebook, maar wat velen niet weten, is dat hij ervoor ook een succesvol hedge fund beheerde.

Thiel verraste ons een tijd geleden al eens door een deel van de financiële middelen van zijn bedrijf (Palantir) in fysiek goud te investeren.

Hij maakt de volgende observatie: “Bitcoin staat $66.000. Zal het verder stijgen? Misschien. Maar het vertelt ons in ieder geval dat we ons op een compleet bankroetmoment bevinden voor de centrale banken”.

Wow. Daar is geen woord Spaans bij.

Eén van de belangrijkste mensen in de VS is van mening dat we het failliet van de centrale banken meemaken?

Daarmee zegt hij -in bedekte termen- eigenlijk hetzelfde als Jack Dorsey die waarschuwt voor hyperinflatie.

Zowel Dorsey als Thiel beschikken over een zee aan data waardoor ze waarschijnlijk de vinger wat beter aan de pols hebben.

Ik sluit het rijtje af met Carl Icahn, je waarschijnlijk niet onbekend. Icahn is één van de beste en met een vermogen van $15,6 miljard ook één van de rijkste beleggers op deze planeet.

Hij zegt het volgende:

“Op de lange termijn gaan we tegen de muur lopen. Ik denk echt dat we naar een nieuwe crisis evolueren door al het geld dat we printen.”