Mexico wil de regels wijzigen

Zoals u wellicht weet, is het alvast onze overtuiging dat grondstoffen, en met name edelmetalen, het komende decennium in het voordeel zullen zijn ten opzichte van andere traditionele beleggingen zoals aandelen, obligaties en vastgoed.

Eén reden daarvoor, is alvast dat de globalisering van de wereldeconomie vandaag onder druk staat.

Het is duidelijk dat opkomende landen, aangevoerd door de BRIC landen, vinden dat ze geen voordeel meer hebben aan de wijze waarop het internationale betalingsverkeer is opgesteld. 

Eén gevolg van de dominantie van de dollar als wereldreservemunt, is dat de bodemrijkdommen van opkomende landen dikwijls “voor een appel en een ei” naar het Westen vloeien.

Ook in Mexico zijn ze daar blijkbaar bezorgd over:

De Mexicaanse president, Andres Manuel Lopez Obrador, die ook al vaker kritiek uitte op de Verenigde Staten, komt met een nieuw plan en wil mijnbouwbedrijven hogere belastingen laten betalen. 

Dat 70% van de grote mijnbedrijven in het land eigendom zijn van Westerse investeerders heeft daar waarschijnlijk op zijn minst iets mee te maken.

Maar het plan blijft niet bij hogere belastingen. Nog belangrijker is het feit dat Manuel Lopez Obrador ook de mijnbouwconcessies onder de loep wil nemen. De huidige concessieduur zou worden ingekort van 50 jaar tot 15 jaar!

Mijnbouwconcessies zijn vergunningen verleend aan mijnbouwbedrijven, om op een bepaalde locatie grondstoffen te mogen delven (of ernaar te zoeken). Als een concessie niet verlengd wordt, betekent dat het einde van de ontginning voor een mijn. 

Als dit plan erdoor zou komen, heeft dat misschien tot gevolg dat de Mexicanen een groter deel van de koek zullen behouden als het gaat over hun bodemrijkdommen. (we schrijven misschien omdat de meeste belastingverhogingen hun doel uiteindelijk toch missen)

Maar Westerse mijnbedrijven gaan alvast vanaf nu meer moeten gaan nadenken over de risico’s verbonden aan activiteiten in Mexico.

Elke 15 jaar opnieuw onderhandelen met de overheid? Met een “total loss” van hun investering als dreiging?
Dit is geen rooskleurig vooruitzicht, vooral gezien het feit dat investeringen in de mijnbouwsector doorgaans pas na vele jaren worden terugverdiend.

Mexico is natuurlijk ook toevallig ‘s werelds grootste producent van zilver.

Zoals u waarschijnlijk al heeft opgemerkt, is de prijs van zilver de afgelopen maand opnieuw gestegen.

Op 10 maart schreven we in deze nieuwsbrief nog dat de zilverprijs 6% onder haar 200dma noteerde. Vandaag, op de laatste dag van de maand, noteert de zilverprijs in euro weer 8% boven dat 200dma.

“Bull markets” spelen zich voor het grootste gedeelte van de tijd af boven dat 200dma

Uw positie in zilver uitbreiden, dat kan hier.