Metals Focus: “2020 kende grootste zilveroverschot ooit”

Ondanks de wereldwijde sluitingen van (zilver)mijnen begin 2020 – en een historische vraag naar investeringen, zag de zilvermarkt eigenlijk zijn grootste overschot ooit.

Volgens het laatste rapport van het Silver Institute, dat door onderzoeksbureau Metals Focus werd uitgevoerd, werd er vorig jaar een aanzienlijke daling van het aanbod geconstateerd, onder andere omdat mijnen moesten sluiten als gevolg van de COVID-19 pandemie.

Die daling van het aanbod werd echter overschaduwd door de ineenstorting van de wereldeconomie toen regeringen medio maart strenge lockdownmaatregelen oplegden.

Phil Newman, managing director bij Metals Focus: “When you had wide-spread lockdowns, this really hit the consumer electronics side, and that is one of the reasons why we saw a decline in silver ’s industrial demand”

Het zilveraanbod in 2020 bedroeg in totaal 976,20 miljoen ounces, een daling van 4 procent ten opzichte van 2019. Ondertussen daalde de totale vraag met 896,10 miljoen ounces, een daling van 10 procent ten opzichte van 2018.

Volgens het rapport is het zilveraanbod vorig jaar daarmee met 319 procent gestegen, het grootste overschot op de zilvermarkt sinds 2010 – toen Metals Focus begon met het bijhouden van gegevens.

Hoewel de industriële vraag vorig jaar flink lager was bereikte de investeringsvraag historische niveaus. Door de vraag naar op de beurs verhandelde zilverproducten (ETP’s) steeg het wereldwijd bezit voor het eerst sinds de introductie van ETP’s in 2006 tot meer dan een miljard ounces.

Tegelijkertijd steeg door de grote vraag naar zilveren baren en munten de vraag naar fysieke investeringen tot een hoogste punt in vier jaar tijd.

Newman geeft aan dat, hoewel de zwakke industriële vraag vorig jaar voor een aanzienlijk overschot in zilver zorgde, het edelmetaal vooral in de “verkeerde vorm” was, wat leidde tot een aanzienlijke aanbodschaarste op de investeringsmarkten.

Hij voegde eraan toe dat door productiebeperkingen er maar een beperkte hoeveelheid zilver door de munthuizen kan worden verwerkt tot producten. Het volume op de papieren zilvermarkten was dan hoog, het betrof niet de vorm die particuliere beleggers kopen – namelijk fysiek zilver.

Newman: “There has simply been a shortage of silver in the right form, in the right location. The mints are working overtime to get products out as quickly as possible. A lot of product is being produced, but it ’s just not enough”

Hij merkte ook op dat het weken duurt om in Londen opgeslagen zilver naar New York te verschepen en vice versa.

Kijkend naar 2021 verwachten het Silver Instituut en Metals Focus dat vraag en aanbod aanzienlijk zullen aantrekken.

Voor dit jaar wordt een aanbod van 1,056 miljard ounces zilver verwacht, 8 procent meer dan in 2020. Tegelijkertijd zal de vraag naar zilver naar verwachting uitkomen op 1,036 miljard ounces, een stijging van 15 procent ten opzichte van vorig jaar.

Bronnen: Kitco, Silver Institute

Foto: Flickr