Machtsspelletjes

 

Janet Yellen zei deze week dat ze zich geen zorgen maakte over de liquiditeit in de markt om de volgende dag aan de banken te vragen of de overheid de liquiditeit moet verbeteren door wat obligaties op te kopen.

Dat laatste is een vreemde opmerking.

De overheid verkoopt obligaties aan het grote publiek om zo centen op te halen voor de overheidsfinanciën.

De overheid heeft in principe geen centen om obligaties te kopen. Enkel de centrale bank kan dat doen omdat ze altijd extra geld kunnen printen.

Is Yellen vergeten dat ze tegenwoordig bij de Treasury zit in plaats van bij de Federal Reserve? Of is er wat anders gaande en wil de overheid voor een deel de rol van de centrale bank overnemen?

In principe opereert de Fed onafhankelijk van de overheid en ik kan me voorstellen dat deze regering niet al te gelukkig is met het strikte beleid van Powell & Co.

En dan is er nog het getalm met de CBDC’s. De Central Bank Digital Currencies. Bij de overheid hebben ze er wel oren naar maar het is duidelijk dat de Fed er niet echt van wil weten.

Vergeet ook niet dat de commerciële banken eigenaar zijn van de Fed.

Waarom zouden zij meewerken aan digitale munten die straks het business model van de banken onderuit halen?

Het is misschien nog wat vroeg om deze conclusie al te trekken, maar ik heb al langer de indruk dat er wat speelt bij de Federal Reserve.

Herinner je bijvoorbeeld hoe lang men erover deed om Powell te herbenoemen? Normaal is zo’n herbenoeming eerder een formaliteit.

Toen de beslissing dan eindelijk viel, werd Lael Brainard doorgeschoven naar de positie van vice chairman. Ik had toen al het gevoel dat het een signaal was richting Powell.

De recente onthullingen rond insider trading van Fed-leden zouden ook wel eens onderdeel kunnen zijn van dat machtsspel. Deze week raakte plots bekend dat Bostic 150 illegale trades uitvoerde. Het zoveelste schandaal.

Het hoeft trouwens niet meteen te leiden tot een machtsgreep van de overheid. Misschien wordt de druk gewoon opgevoerd om een pivot te forceren?