Licht op groen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Centrale Bank van Polen heeft vorige week de rente voor het eerst sinds 2012 verhoogd, geen enkele van de economen die op voorhand door Bloomberg werden gepolst, zag die verhoging aankomen. De rente op korte termijn werd opgetrokken van 0,10% naar 0,50% en de Poolse munt kon meteen wat terrein winnen ten opzichte van de euro. Dat was echter niet het stuk dat ons het meest interesseerde. Dit kwam na de rentebeslissing, toen Adam Glapinksi, gouverneur van de Poolse Centrale bank, een interview gaf. Hij vertelde aan “Gazeta Wroclawska” dat Polen in 2022 van plan is om nog eens 100 ton goud bij te kopen. 100 ton is meer dan 3% van de volledige wereld jaarproductie uit mijnen gepland voor 2022. Geen klein bier dus. De laatste jaren was Polen al zeer actief in de goudmarkt, sinds 2017 kocht het land al een indrukwekkende 127 ton goud. Gevraagd naar het waarom van de Poolse goudaankopen, vertelde de gouverneur “omdat goud altijd zijn waarde behoudt, zelfs wanneer iemand het globale financiële systeem zonder stroom zet”.

Zo kijken wij eigenlijk ook naar goud en we vertellen er dan meteen graag bij dat in een historisch perspectief, goud nu wel heel goedkoop lijkt. In juli van dit jaar hebben we nog pokerchips en goud neergepend over Centrale Banken en de goudmarkt (hier kan je dat artikel nog terugvinden). Nog maar vorige week, schreven we over de inflatie die nu echt op onze stoep lijkt te staan, nadat we toch vele jaren enkel lage inflatie gewoon waren. “Spaarders” (lees als: iedereen met “teveel” geld op een spaarrekening bij de bank) worden geschoren en het merendeel van hen heeft absoluut geen idee wat er gaat gebeuren. Deze week nog, kregen we nog maar eens bevestiging van het inflatieprobleem. 5,4% inflatie op jaarbasis in de VS (gemeten in de maand september) was deze woensdag een tegenvallende verrassing voor de markten. Goud en zilver kwamen als reactie hierop waarempel opnieuw tot leven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat nu?

Ons belangrijkste punt van vorige week, was dat prijsstijgingen die het gevolg zijn van deze inflatie, niet allemaal tegelijkertijd gebeuren. Niet allemaal in koor dus, maar eerder nogal chaotisch door elkaar. Maar er is één groep van “producten” die uiteindelijk het grootste voordeel zal halen uit inflatie. Niet geheel verrassend zijn dat de edelmetalen. Goud, Zilver en Platina gaan kunnen profiteren van het feit dat ze “vanzelf” als veilige haven zullen worden gekozen wanneer dit verhaal verder escaleert.

We hebben namelijk al eens in deze situatie gezeten: Ook de jaren 1970 waren gekenmerkt door hoge inflatie. De prijzen van zowat alle goederen en diensten stegen, maar de goudprijs, die ging zelfs maal 25. De prijs van zilver ging naar 1980 toe zelfs bijna maal 37. Met een spectaculaire en ook speculatieve ontknoping in 1980, dankzij onder meer de gebroeders Hunt. Merk op dat zilver vandaag nog steeds aan minder dan de helft noteert dan de top in 1980! Welke grondstof, buiten zilver, ken je zo nog? (wij alvast geen)

1980 was het punt waarop de V.S. opnieuw wat controle kreeg over het lot van de Amerikaanse dollar. Mede dankzij Paul Volcker die als voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank (de FED) de rente op korte termijn zelfs even tot 20% bracht. Gedurende de jaren 1970 waren de markten aan de dollar gaan twijfelen als reservemunt. Volcker veroorzaakte een serieuze recessie in zijn poging om inflatie te bedwingen, met werkloosheidscijfers boven 10%. Maar de dollar bleef zo temidden de chaos wel de wereldreservemunt. Dat is tot op vandaag nog steeds het geval, maar veertig jaar later is ons financieel systeem opnieuw heel kwetsbaar. Merk op dat het “onder druk” staan van de wereldwijde valuta, dit keer nog helemaal moet starten. Dus voor de edelmetalen moet het bijgevolg eigenlijk ook nog allemaal starten. Iedereen die nu dus zelfs nog moet beginnen met het aankopen van fysiek edelmetaal, heeft nog weinig gemist. De inflatiecijfers van woensdag hebben zoals hierboven vermeld de prijzen van zowel Goud als Zilver doen ontwaken.

Wordt dit dan onze langverwachte start van een nieuwe periode met stijgende koersen? Van ons mag het!