Let op het goudmomentum in 2019

De Verenigde Staten zitten al verschillende jaren in een sterke economische boom. De beleidsmaatregelen van Donald Trump zorgen bovendien voor een nog sterkere groei.

In 2018 voelden beleggers weinig noodzaak om bescherming te zoeken in goud omdat alles op het eerste gezicht goed ging. Maar in de laatste maanden van vorig jaar is daar wel wat verandering in gekomen.

Bovendien heeft goud nu ook wel wat technische schade kunnen goedmaken. Er is een duidelijk positief tradingmomentum bij goud en het technische plaatje is ook sterk kunnen verbeteren. We zien namelijk een bullish crossover patroon op de daggrafiek sinds half december. We zien ook een maandelijkse afsluiting boven het 20-maandelijkse glijdende gemiddelde sinds december en zien ook dat de opwaarts gerichte trendlijn vanaf het laagtepunt in 2015 sinds het begin van 2019 weer hersteld is. Daarom zegt de edelmetalenspecialist Boris Mikanikrezai in een post die hij plaatste op Seeking Alpha dat goud weer positief georiënteerd is.

Bovendien is het macro-economische plaatje eindelijk positief voor goud, zeker wanneer we dat vergelijken met vorig jaar. Enkele bullish factoren die we mogen vermelden zijn een zwakkere USD en een minder agressieve Fed.

Dit jaar is de Amerikaanse economische cyclus immers al tien jaar oud. Dat is heel lang. Hierdoor zullen de Amerikaanse dollar verzwakken en zullen ook de reële rentevoeten in de VS lager gaan als we mogen afgaan op de historie. Hierdoor zullen de macrodrivers opnieuw gunstig worden voor het gele metaal.

Ook zal de vraag naar goud ETF’s de komende jaren weer in de lift gaan zitten. Als de financiële markten gaan tegenzitten dan mag je er zeker van zijn dat de goudprijs verder zal stijgen. De bezorgdheid van beleggers is dus een goede zaak voor goudbeleggers!