Krachtmeting tussen China en India op de zilvermarkt

Sinds we op 23 januari hier schreven dat de zilverprijs op een kansrijk punt stond, heeft de zilverprijs duidelijk terrein gewonnen. We hebben echter ons doel nog niet bereikt; wij streven naar de uitbraak van de zilverprijs op de lange termijn grafiek.

Tavi Costa heeft de situatie eind vorige week als volgt in kaart gebracht.

Bron: X

Op een kwartaalgrafiek in dollars zijn we op zijn minst dichtbij, met nog een tiental handelsdagen in het eerste kwartaal te gaan. De hernieuwde interesse van het grote publiek moet ergens beginnen. Een technische uitbraak leent zich daar perfect voor.

Het meest opvallende nieuws over zilver komt misschien wel uit India.

In 2022 importeerde het land massaal zilver, ongeveer 9.450 ton, wat neerkomt op 40% van de wereldwijde mijnproductie.

In 2023 nam deze vraag aanzienlijk af, tot naar schatting 3.625 ton.

Maar 2024 is weer spectaculair begonnen; alleen al in februari importeerde India 2.200 ton zilver (bijna 71 miljoen ounces).

Krachtmeting tussen China en India op de zilvermarkt

 

Bron: X

Dat is meer zilver dan er wereldwijd werd gedolven in dezelfde maand; voor de rest van de wereld bleef er dus niets meer over.

In januari bedroeg de import ook al zo’n 700 ton, waarmee India de concurrentie met China lijkt aan te gaan wat betreft de vraag naar zilver. Net als in China wordt ook in India de vraag naar zilver voor een groot deel toegeschreven aan industriële behoeften.

Zoals u weet, verdelen wij de redenen voor de aankoop van zilver graag in twee delen: de industriële vraag én de vraag naar zilver als edelmetaal.

Het dichtbevolkte India is een uitstekend voorbeeld om te illustreren wat er kan gebeuren als zilver opnieuw meer als edelmetaal wordt gekocht: de import van het recordjaar 2022 vertegenwoordigde een waarde van minder dan 5 euro per persoon. Dit jaar staat de teller op ongeveer 1,50 euro.

De gemiddelde Indiër zou tussen 850 en 950 euro aan fysiek goud bezitten. Echt naar zilver kijken, kunnen de Indiërs dus niet, tenzij de zilverprijs aan een veelvoud van vandaag noteert.

Terwijl het echte zilver naar India en China stroomt, zien we in New York hoe men dit voorlopig nog met papier oplost…

De grootste zilver ETF, SLV, heeft geen al te beste reputatie bij zilverbeleggers en heeft misschien mede daardoor sinds eind januari 33 miljoen ounces “echt” zilver uit de kluizen in New York verloren.

Op de CME-futuresmarkt echter werden voor meer dan 76 miljoen ounces nieuwe futures contracten gecreëerd. De hoeveelheid zilver beschikbaar voor levering op dezelfde CME kon slechts met een fractie daarvan, zo’n 6,3 miljoen ounces, stijgen…

Bekijk dit vanop een afstand en je ziet dat “echt” zilver New York verliet en werd vervangen door 2x zoveel papieren zilver.

Westerse beleggers in New York, hebben hun les nog steeds niet geleerd. Het is helemaal niet zo moeilijk om gewoon fysiek zilver aan te kopen, zonder hefboom en met de garantie dat je zelf eigenaar bent. Via goud999safe doen we precies dat.

Conclusie:

Een toename in de industriële toepassingen lijkt vandaag het meeste zilver uit de markt te trekken. Zilver verhuist zo effectief van West naar Oost en de globale voorraden dalen daardoor ongetwijfeld.

Ogenschijnlijk maken de banken zich in New York vooralsnog weinig zorgen, aangezien ze nog steeds papieren contracten à volonté bijmaken. Maar ooit moeten die al contracten opnieuw worden teruggekocht of uitgeleverd, en de zilverprijs staat op een punt waar hij gemakkelijk kan uitbreken.

De fysieke markt zou hogere prijzen ondersteunen en beleggers kunnen snel de fakkel overnemen en zelfs allesbepalend worden in de relatief kleine zilvermarkt.

Zilver aankopen en zelf bewaren? Kijk dan zeker op de goud999 webshop!

Tot binnenkort!

PS. Terwijl we in de tekst benadrukken dat banken nog altijd vlot papieren contracten voor zilver bijmaken, rijst de vraag wie de mogelijke opdrachtgevers hiervan zouden kunnen zijn.
Wie profiteert het meest als de papieren zilverprijs in New York niet te sterk oploopt, waardoor fysiek zilver vrij kan bewegen naar de andere kant van de wereld?

Het lijkt erop dat vooral de Chinezen, Indiërs en andere industriële gebruikers het grootste voordeel hebben bij een onderdrukte prijs in de papieren markt.

Dit scenario stelt hen in staat om fysiek zilver tegen gunstigere voorwaarden in te slaan.

Laat de Westerse beleggers maar aanmodderen met papier, terwijl de werkelijke bewegingen in fysiek zilver zich elders afspelen.