Kolder in Glasgow

Intussen zal iedereen wel door hebben dat een klimaatconferentie (#COP26) meer over “deugen” gaat, dan over klimaat.

Met z’n allen op het vliegtuig naar Glasgow, om dan te gaan vertellen hoe andere mensen, wij dus, anders moeten gaan leven… Wij denken daar wat van, maar we gaan ons nu niet aan politiek laten vangen.

“Dankzij” die nieuwe klimaatconferentie, zijn we wel aan de slag gegaan. We hebben voldoende extra info om een nieuw rapport met vooruitzichten voor één bepaald edelmetaal, neer te pennen.

Dat rapport hebben we nog niet helemaal klaar, maar we stippen vandaag al graag “iets” aan!

Je moet niet ver zoeken om aan te tonen dat onze politici in een compleet ander universum leven dan wij “gewone” mensen.

Kijk en luister wat de Portugees António Guterres, tegenwoordig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, kwam verkondigen op de klimaattop in Glasgow:

Op YouTube vind je zijn speech via deze link (de link brengt je op een punt waar de speech al 36 seconden bezig is).

Je moet slechts een goeie halve minuut verder kijken en luisteren (tot 1 minuut 12 seconden om exact te zijn) om Guterres te horen verkondigen dat we, onder andere, moeten STOPPEN met mijnbouw!

Wablief?

Inderdaad, stoppen met mijnbouw! Simpel…

Dit is de hedendaagse politiek ten voeten uit. Holle uitspraken, zonder enige achterliggende technische basiskennis.
Wel met potentiële drastische gevolgen voor de echte economie natuurlijk. Maar de ervaring leert onze politici dat zijzelf daar achteraf toch zelden of nooit op worden aangesproken.

Ze doen maar, het is wat het is… Er gaat nog een hele lange tijd niet veel veranderen.

Maar het schept voor ons wel opportuniteiten!

Want #COP26 heeft ons toch echt wel de prikkel gegeven om ons huiswerk over de zilvermarkt nog eens helemaal opnieuw te doen.

Dit bundelen we dus zoals gezegd in een rapport, eentje dat voor onze klanten gratis ter beschikking zal worden gesteld.
Omdat het resultaat van ons studiewerk ons zelf echt verbaast, geven we nu al graag één invalshoek!

Wat vandaag immers absoluut zeker is geworden, is de evolutie naar nog meer “elektrificatie” van onze economie. Denk aan de elektrische wagens, zonnepanelen, warmtepompen, thuisbatterijen, enz…

De keuze is gemaakt, hier gaan “we” vol voor. Niets of niemand zal ons tegen houden!
Nog niet zo heel lang geleden, was dit veel minder concreet en dus ook minder belangrijk voor de edelmetaalmarkt. We hebben dus onze visie toch wat moeten bijsturen, na het doornemen van de data…

Welk edelmetaal is immers absoluut, zonder enige twijfel, ONMISBAAR in AL deze toepassingen?

Zilver.

Koper is een zeer goede geleider van elektriciteit, maar Zilver is de beste geleider bij de metalen.

Zo wordt zilver onmisbaar in zonnepanelen en in elektrische/hybride wagens!

We beschikken over een prognose voor het verbruik van zilver in de industrie, rekening houdend met dit “elektrificatie scenario”.

Het scenario waar het beleid dus vol voor gaat.

Die cijfers zijn eigenlijk onthutsend. We zijn echt tevreden dat we opnieuw in de data gedoken zijn, want we moeten constateren dat wij te conservatief zijn geweest voor het potentieel van zilver op lange termijn…

Bijvoorbeeld:
Indien we nog maar 50% van de politieke ambities vandaag op het vlak van “elektrificatie” willen realiseren, moet de productie van zilver uit mijnbouw de komende jaren oplopen en constant blijven oplopen.

Helemaal naar een VERDUBBELING van de huidige productie, zelfs rekening houdend met zoveel mogelijk recyclage van zilver waar we kunnen.

We gaan dus NIET met mijnbouw kunnen stoppen, wat er ook wordt beweerd.

Trouwens, om niet 50% maar 100% van de geplande omslag naar elektriciteit ook echt te kunnen halen… Gewoon volgens plan dus… Moet de productie uit mijnen NOG eens een kleine 20% extra omhoog. 120% meer aan productie dan vandaag, elk jaar opnieuw!

Ons rapport gaat natuurlijk nog meer info over de zilvermarkt bevatten. We voorzien onder andere ook een belangrijk stuk over de EXIT strategie die we gaan hanteren. Op voorhand een plan hebben over de omstandigheden waarin je in de toekomst winst wil nemen, is ook een goed idee…
Maar met bovenstaande info kunnen we vandaag al tot een “tussentijdse” conclusie komen.

Namelijk: Indien de prijs van zilver niet FORS omhoog gaat, gaat de productie van zilver geen enkele positieve prikkel krijgen.
Sinds 2015 DAALT de productie van zilver uit mijnen immers zelfs al licht, dus we moeten eerst zelfs nog de dalende productie omdraaien naar groei!

De prijs die nodig is om de huidige toestand om te draaien naar meer productie, die moet een PAK hoger liggen dan vandaag. Dat MOET echt de moeite zijn, anders beweegt er helemaal niets in de productie.

Wat indien de hele omslag naar groene energie toch nog (gedeeltelijk) mislukt?
Dan zal de oorzaak zoiets als een gebrek aan strategische metalen zijn lijkt ons. (lees: zilvertekort)

Heb je er al eens over nagedacht hoe hoog de prijs van zilver op zo’n moment kan noteren?
Wanneer er te weinig zilver op de markt is en de industrie het toch “moet” hebben? Tegen bijna elke prijs?

Wij wel…