Klanten ABN Amro met goud in portefeuille gedwongen tot verkoop

Klanten van ABN Amro mogen hun geld voortaan niet meer in fysiek goud, zilver of platina steken. Een pijnlijk moment, nu juist de vraag naar fysieke edelmetalen een vlucht neemt.

Komende vrijdag stopt de bank met deze drie beleggingsproducten. Klanten die op het moment posities in edelmetalen hebben moeten huidige posities voor 1 april verkopen.

Helaas geen grap. Als dat niet gebeurt dan doet de bank dat voor hen. Uiteraard zonder transactiekosten.

Maar met deze actie doet ABN Amro haar klanten absoluut geen dienst. Klanten zijn nu verplicht posities te sluiten terwijl het er op lijkt dat juist in deze markt grote dingen staan te gebeuren.

Gisteren werd duidelijk dat de enorme papieren Comex markt in de VS een tekort had om fysiek edelmetaal te kunnen leveren.

Met andere woorden: er is een enorme vraag naar fysiek edelmetaal maar er kan niet worden voldaan aan die vraag. Juist een moment dat je edelmetaal aan zou willen houden, zou je zo zeggen.

Maar ABN is keihard. Klanten moeten hun goud, zilver en platina deze week verkopen. Anders doet ABN Amro dat voor hen. Het gaat om zo’n 2000 klanten van de particuliere bankafdelingen.

Tot 2013 bood ABN Amro edelmetalen aan via Deutsche Bank. Wie zo’n beleggingsproduct had, kon via Deutsche Bank het fysieke goud daadwerkelijk uitgeleverd krijgen. Appeltje eitje.

Maar Deutsche Bank stopte met deze dienstverlening. ABN Amro bracht deze handel vervolgens onder bij de Zwitserse bank UBS.

Bij UBS was het echter niet mogelijk voor klanten om het goud of zilver daadwerkelijk op te vragen.

Doordat het fysieke uitleveren van edelmetalen niet mogelijk is, is een via ABN Amro aangekocht edelmetaal geen directe belegging meer.

En omdat het nu om een complex product gaat, een concept door ABN zelf ingevoerd door het onderbrengen bij UBS, moet de bank aan extra regelgeving voldoen.

Toch zuur. Zeker in deze aparte tijden.

Met het opzeggen van deze rekeningen door ABN Amro komt ook een eind aan een historie die teruggaat tot de oprichting van de Hollandsche Bank Unie (HBU) in 1914.

De HBU verzorgde in Rotterdam de handel in goud en andere edelmetalen in haar kluis aan de Coolsingel. In 1967 kreeg ABN alle aandelen van de bank in handen.

Toen ABN Amro in 2009 fuseerde met Fortis, werd HBU verkocht aan Deutsche Bank. Daarna konden klanten dus nog vier jaar het goud van hun rekening opvragen.

Die goede oude tijd.

Bron: Trouw

Foto: Flickr