Klaar voor een goud short squeeze?

John Hathaway van Tocqueville Asset Management is een van de bekendste en ook meest gerespecteerde stemmen in het goudwereldje. Zijn opinies zijn extreem goed geanalyseerd en onderbouwd.

Hathaway maakt in zijn recente nieuwsbrief enkele boude maar goed onderbouwde stellingen over de goudprijs. Volgens hem zit de goudproductie ongeveer op een piek en zullen de goudmijnen het knap lastig krijgen om nog meer goudoutput te leveren. De output op langere termijn zal afnemen door financiële beperkingen, een bijzonder negatieve ingesteldheid van de beleggers, en het feit dat het steeds langer duurt om nieuwe mijnen te bouwen en operationeel te krijgen. Dat zal leiden tot een gematigde tot ernstige daling van de goudoutput voor het einde van dit decennium.

goudpr

De ontdekking van nieuwe ertsaders is sinds 2006 serieus afgenomen. Dat ziet u op de grafiek hieronder. Het is logisch dat er zonder nieuwe ontdekkingen geen nieuwe mijnen kunnen zijn. De uitgaven voor exploratie, die ongeveer 60% zijn gedaald vanaf de piek, is een van de belangrijkste slachtoffers geweest van de verschrikkelijke tijden die de goudmijnindustrie momenteel doormaakt.

Het wordt steeds lastiger om nieuwe mijnen te bouwen. De drempels inzake toelatingen, sociale licenties, de goedkeuring door de overheid, de engineering en constructie, en belangrijker nog de financiering, worden steeds zwaarder. Hathaway schat zo in dat de tijd die verstrijkt van de ontdekking van een nieuwe mijn tot de productie gemakkelijk vijf jaar is. Dat is een optimistische schatting, en we kunnen eerder ervan uitgaan dat het tien jaar of meer bedraagt.

Ook wijst Hathaway op de strengere voorwaarden die de gastlanden bepalen voor de ontginnende industriën in het algemeen. En ook is er het feit dat de lokale wetgeving in landen die ervoor als veilig werden aanzien steeds minder zeker wordt. Al deze zaken zorgen ervoor dat een investering steeds onzekerder wordt.

De zogenaamde ‘reserve life’ is volgens Hathaway teruggevallen tot heel precaire niveaus, volgens hem het laagste in meer dan dertig jaar. De geschatte levensduur van een mijn van 13 jaar wordt berekend op de assumptie van een goudprijs van ongeveer 1200 dollar per ounce. Deze assumptie zal zeker worden herbekeken. Hathaway schat dat de reserve life in de goudmijnindustrie met één tot twee jaar zal worden ingekort, op basis van een geschatte goudprijs van 1000 dollar per ounce.

Al deze zaken zetten opwaartse druk op de goudprijs in de komende jaren. Wie in goud belegt, kan op basis van een beperking aan de aanbodzijde dus in de handen wrijven…

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]