Kiezer tegen Biden: goed bezig!

De NASDAQ Composite zakte afgelopen woensdag richting 10.344 punten en sloot vrijdag op 11.323 punten. Dat is een stijging van bijna 10% op minder dan drie handelsdagen.

Vanwaar deze plotse euforie?

De Amerikaanse inflatie klokte vorige maand af op 7,7% terwijl er 8,0% was verwacht.

Het gaat beleggers niet zozeer om het inflatiecijfer op zich, maar wel om de Federal Reserve.

Powell waande zich de nieuwe Volcker en toonde met renteverhogingen van 0,75% zijn vastberadenheid om de inflatie onder controle te krijgen.

Nu de inflatie wat lager uitkomt dan gedacht, verwachten beleggers dat Powell wat gas zal terugnemen en eventueel richting de langverwachte pivot gaat.

Ik roep al sinds het begin van het jaar dat de Federal Reserve maar een beperkte manoeuvreerruimte heeft en toch weer noodgedwongen moet hervallen in de rol van suikernonkel voor de Treasury.

En die Treasury kan wel wat hulp gebruiken. De nood aan geld is hoog en voor de komende twee kwartalen zou er $1.128 miljard gefinancierd moet worden via de obligatiemarkten. Tel daarbij nog $200 miljard die onttrokken wordt aan de Treasury General Account en je zit met een tekort van meer dan $1.300 miljard op nauwelijks zes maanden tijd!

Als we deze cijfers doortrekken, kijken we op jaarbasis weer aan tegen de massale tekorten van 2020 en 2021. De pandemiejaren waar het geld uit de lucht leek te vallen en die uiteindelijk de basis legden voor de huidige inflatie.

Alleen is er momenteel geen sprake van een pandemie en als we Biden mogen geloven, is de Amerikaanse economie bijzonder sterk.

Uiteindelijk blijft de keuze altijd terugkomen op dezelfde twee opties: inflatie of deflatie.

Of je print de tekorten bij en riskeert de inflatie aan te jagen.

Of je zet de tering naar de nering en duwt gezinnen, bedrijven uiteindelijk ook de overheid zelf het faillissement in.

Powell heeft ons nu wel de indruk gegeven dat hij resoluut voor die laatste optie gaat, maar of de overheid daar hetzelfde idee over heeft, betwijfel ik ten zeerste.

Zeker nu blijkt dat Biden en de Democratische partij de rekening bij de recente verkiezingen niet gepresenteerd kregen.

Als de kiezer politici belonen voor een beleid dat leidt tot hogere inflatie, wees dan maar zeker dat men gewoon op deze weg zal verder gaan.

Bescherm jezelf daarom tegen inflatie.