JPMorgan wacht hoogstwaarschijnlijk flinke boete voor manipulatie edelmetaalmarkten

Amerikaanse autoriteiten, die zes werknemers van JPMorgan Chase & Co. beschuldigden van marktmanipulatie van edelmetaalmarkten, zijn bezig met het optuigen van een zaak tegen de bank zelf, zo geven twee mensen vertrouwd met de zaak aan.

Met het niet eerder gemelde onderzoek lijkt het waarschijnlijk dat de grootste bank van Amerika hoge boetes te wachten staat voor deze criminele activiteiten.

Er zijn nog geen formele beschuldigingen geuit tegen JPMorgan. Jessica Francisco, woordvoerster voor de bank, weigerde commentaar te geven.

Hoe het onderzoek verder verloopt wordt waarschijnlijk nauwlettend in de gaten gehouden. Relatief weinig vervolgingen van grote banken zijn, tijdens de periode dat Trump aan de macht is, naar voren gekomen.

Zeker vergeleken met het aantal zaken, beschuldigingen en straffen voor banken onder president Barack Obama. Ook het Amerikaans ministerie van Justitie weigerde commentaar te geven.

Onderzoekers bij het Justice Department en de Commodity Futures Trading Commission zijn al zeker twee jaar bezig met hun onderzoek naar de handelsactiviteiten van de edelmetaalafdeling van JPMorgan.

Amerikaanse autoriteiten hebben daarbij al traders in New York, Londen en Singapore voor de rechter gedaagd voor het manipuleren van duizenden orders in goud- en zilver futures, ten gunste van de bank zelf en grote hedgefondscliënten.

De activiteiten in marktmanipulatie en spoofing – het plaatsen van orders om vervolgens deze orders te annuleren om zo andere marktparticipanten te misleiden – blijken meer dan tien jaar praktijk te zijn geweest, aldus aanklagers.

De autoriteiten voeren een gelijkaardig afpersingsonderzoek uit naar een tweede financiële firma die spoofing impliceert, aldus een derde persoon vertrouwd met de zaak.

Twee voormalig edelmetaalhandelaren van JPMorgan hebben al schuldig gepleit aan fraude en werken samen met de autoriteiten.

Onder de beschuldigden is ook Michael Nowak, die als globaal hoofd van het de edelmetaaldesk van JPMorgan actief bleef, tot hij in augustus afgelopen jaar officieel werd aangeklaagd.

Ondanks aanklachten tegen verschillende individuen over de handel in edelmetalen, heeft het Ministerie van Justitie nog geen criminele aanklachten tegen grote banken zelf aangekondigd.

Bronnen: Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr