Japan verkoopt goud om kosten te dekken

Japan heeft 80 ton goud verkocht dat wordt gebruikt voor het slaan van munten aan een andere tak van de overheid, om zo een deel van het enorme stimuleringspakket ter bestrijding van de coronaviruscrisis te financieren, zo geven overheidsambtenaren tegen Reuters aan.

Met een overheidsschuld die tweemaal de grootte heeft van haar economie en lagere belastinginkomsten, onder meer wegens een recessie door corona, staat het Japanse Ministerie van Financiën onder druk om de toenemende kosten te dekken.

Ditmaal nam het ministerie zijn toevlucht tot een zeldzame regeling waarbij de centrale bank van het land betrokken was.

De afdeling van het ministerie verantwoordelijk voor internationale zaken verkocht een deel van de dollarreserves aan de Bank of Japan (BOJ). Met de ontvangen yen kocht de afdeling goud van een andere afdeling van het ministerie dat belast is met het beheer van de schuld.

De afdeling verantwoordelijk voor het schuldbeheer “verdiende” met de goudverkoop 500 miljard yen (4,84 miljard dollar) en dat geld zal worden gebruikt om een nieuw fonds op te zetten gericht op research and development bij universiteiten, aldus twee ambtenaren tegen Reuters.

Zij stelden als voorwaarde anoniem te blijven aangezien ze niet gemachtigd waren om over deze zaak in het openbaar te spreken. De BOJ kondigde woensdag ook formeel aan dat het dollars van het ministerie zal kopen.

Sommige analisten menen dat de regeling in gang kan zijn gezet door het ministerie van Financiën, dat wilde vermijden om teveel schuld uit te geven of het geld van belastingbetalers te gebruiken voor het nieuw op te richten fonds.

Yoshimasa Maruyama, markteconoom bij SMBC Nikko Securities: “From the standpoint of fiscal consolidation, this deal may be described as effective use of state property. It sounds reasonable for the BOJ to top up dollar funds. But it was probably the government, not the BOJ, that pulled the trigger in hope of securing money for the university fund”

Een van de overheidsambtenaren zei dat de begrotingstoewijzing voor het universiteitsfonds een gevolg was en niet het belangrijkste doel van de regeling.

De overeenkomst benadrukt de moeilijke situatie waarin Japan zich bevindt, met de zwaarste schuldenlast ter wereld.

Bron: Reuters, Kitco

Foto: Flickr