Indonesië neemt meerderheidsbelang in Freeport-McMoran mijn

Indonesië zal een meerderheidsbelang nemen in de Grasberg koper- en goudmijn van het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Freeport-McMoran.

Na maanden bitter geschil komt daarmee meer duidelijkheid en kan de productie eindelijk weer worden opgepakt.

Freeport is overeengekomen om binnen vijf jaar de Indonesische overheid een 51 procent belang in de mijn te geven. Daarnaast zal het ook een smelter gaan bouwen in Indonesië.

Het bedrijf mag de mijn tot 2041 onder speciale vergunning blijven exploiteren.

Freeport was in een geschil terecht gekomen met de Indonesische regering aangaande haar contract om de Grasberg Mine te exploiteren.

Die Grasberg Mine mag zich op bepaald gebied de grootste goudmijn ter wereld noemen en betreft ook de op een na grootste kopermijn.

In 2015 kwam de jaarlijkse omzet van de mijn neer op 3,1 miljard dollar.

De overeenkomst mag als overwinning worden gezien voor beide partijen, zeker ook voor de president van Indonesië, Joko Widodo.

In 2019 wil hij graag worden her verkozen maar de toenemende ongelijkheid in het land zou daarbij roet in het eten kunnen gooien.

Het ministerie gaf aan:

The result of this negotiation is in accordance with the instructions of [Mr] President Joko Widodo to prioritise the national interest, the interests of the people of Papua, the sovereignty of the state in the management of natural resources, and keep the investment climate.. conducive

De open pit Grasberg Mine ligt meer dan 4000 meter boven zeeniveau onder met sneeuw bedekte bergen in een afgelegen gebied in Papoea Indonesië.

Indonesië verbood in januari dit jaar de export van de productie van de mijn.

Zij wilde bewerkstelligen dat buitenlandse mijnbouwbedrijven hogere royalty’s gingen betalen. Ook zou een 51 procent belang van de mijn overgeheveld moeten worden naar Indonesische eigenaren.

In april werd de export weer hervat, maar een maand later gingen werknemers in staking nadat Freeport 10 procent van het personeel had ontslagen.

Freeport was verder niet bereid een nieuwe vergunning te accepteren, tenzij onder dezelfde juridische en fiscale voorwaarden als die van de afgelopen decennia.

Lokale politici klaagden dat Freeport te weinig belastingen betaalt.

Freeport gaf aan dat het juist meer dan de helft van de winst kwijt is aan belastingen, vergoedingen, royalties en andere lasten.

Hoe dan ook lijkt er met huidige deal toch eindelijk wat rust te komen in Papoea, hoewel details nog lijken te ontbreken.

Bronnen: CNN, Financial Times, New York Times

Foto: Flickr