Indiërs verkopen gouden sieraden om rond te komen

Nu de maatregelen tegen de pandemie miljoenen mensen tot armoede of faillissement dwingt, grijpen veel Indiërs naar hun laatste redmiddel: de verkoop van gouden sieraden.

Op het platteland van India, daar waar goud een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven, hebben mogelijk nieuwe beperkingen als gevolg van de pandemie een catastrofale impact op de economie en inkomens.

Omdat er minder banken zijn vertrouwen mensen op het platteland in tijden van nood vooral op goud, omdat het gemakkelijk te liquideren is.

De kans op financiële problemen door nieuwe maatregelen is nu veel groter en zou kunnen leiden tot meer verkopen van goud. Dit in tegenstelling tot 2020, toen consumenten ervoor kozen om leningen af te sluiten op hun goud, aldus Chirag Sheth – consultant bij Metals Focus.

De bruto schrootvoorraden, waaronder oud goud dat wordt omgesmolten om nieuwe sieraden te maken, kunnen meer dan 215 ton gaan bedragen en daarmee de hoogste piek bereiken in negen jaar tijd, aldus Sheth.

Voor een land dat bijna al zijn goud uit Zwitserland importeert zal een groter lokaal aanbod ook de import beperken.

Sheth: “You already had a financial problem last year and you got out of that problem through gold loans. Now again, you are having financial problems this year with a potentially third wave on the way, which can again mean lockdowns and job losses. We can expect distress sales in a big way in August and September when the third wave could actually set in”

In een eerste teken van stress onder consumenten heeft Manappuram Finance, een van de grootste verstrekkers van goudleningen van het land, in de drie maanden tot en met maart 4,04 miljard roepies (54 miljoen dollar) aan goud geveild.

Dit uit leningen die waren aangegaan en na een scherpe prijsdaling en slechte economische omstandigheden niet konden worden terugbetaald. Ter vergelijking: in de voorgaande negen maanden werd slechts 80 miljoen roepies geveild.

In Zuid-India, ’s lands grootste goudconsument per hoofd van de bevolking, is ongeveer 25 procent meer oud goud dan gewoonlijk aan juweliers verkocht, aldus James Jose, directeur van goudraffinaderij CGR Metalloys.

Indiërs hebben goudaankopen de afgelopen jaren teruggeschroefd omdat de zwakke economie en de maatregelen tegen corona de koopkracht verminderde. In 2020 daalde de goudverkoop tot het laagste niveau in meer dan twintig jaar, zo blijkt uit data van de World Gold Council.

Toch kan de vraag dit jaar weer aantrekken en stijgen tot wel 40 procent boven de vraag van vorig jaar. Dit als gevolg van een daling van de prijzen en zo’n 50 ton aan latente huwelijksaankopen.

Vorig jaar zijn veel bruiloften uitgesteld en die werden verschoven naar 2021. Het is in India gebruikelijk om tijdens huwelijken en op de verschillende feestdagen voornamelijk goud en gouden sieraden weg te geven als cadeau.

Bronnen: Hindu Business Line, Bloomberg

Foto: Flickr