Indiase goudimport schiet omhoog

De Indiase goudimport is in januari met 72 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De op een na grootste goudconsument ter wereld importeerde in januari ongeveer 62 ton goud.

Een jaar geleden, net voordat de coronacrisis toesloeg en de vraag implodeerde, was dit 36,5 ton goud. De import in januari steeg daarmee in waarde van 1,58 miljard dollar een jaar geleden tot 4,04 miljard dollar in 2021.

Die stijging houdt hoogstwaarschijnlijk ook aan aangezien er het nieuwe maanjaar gevierd wordt, ergens tussen 21 januari en 20 februari. Bij die vieringen wordt goud traditioneel als geschenk gegeven.

Een koopgolf in de detailhandel zou daarbij ook nog eens aan de orde kunnen zijn, nu de spotprijs van goud is weggezakt van de all-time high van 2.075,14 per ounce op 7 augustus tot een huidige 1.840 dollar per ounce.

Vorige week kondigde de Indiase minister van Financiën, Nirmala Sitharaman, daarnaast een verlaging op de importkosten.

De importkosten werden per 1 februari verlaagd van 12,5 procent naar een huidige 7,5 procent. Dit zal er eveneens voor zorgen dat de vraag naar goud toe zal nemen.

Het moet er ook voor zorgen dat de goudsmokkel in het land, dat al jaren een groot probleem vormt, wordt teruggedrongen. In 2019 werd er volgens de World gold Council (WGC) 120 ton goud gesmokkeld.

Afgelopen jaar was de vraag naar fysiek goud in de twee grootste markten, China en India, in beide gevallen fors lager dan daarvoor.

De vraag in China bleek 35 procent lager op 415,6 ton. In India daalde het met 42 procent tot 315,9 ton. Toch was er in het vierde kwartaal al een sprankje hoop te bekennen.

De Chinese vraag naar gouden sieraden bedroeg in het vierde kwartaal 145,1 ton, het meeste sinds het vierde kwartaal van 2019 en 22,4 procent hoger dan in het voorgaande kwartaal.

India’s vraag naar gouden sieraden bedroeg 137,3 ton in het vierde kwartaal, ook het meeste sinds het vierde kwartaal van 2019 en 125,8 procent hoger dan in het voorgaande kwartaal.

Naarmate de fysieke vraag terugkeert en ETF-stromen en aankopen door centrale banken min of meer constant blijven, is het mogelijk dat goud ook in 2021 goed zal presteren.

Bronnen: Hellenic Shipping News, Kitco, Reuters

Foto: Flickr