Indiase goudimport blijft stijgen

De Indiase goudimport is sterk gestegen ten opzichte van vorig jaar en bereikte in augustus het hoogste niveau in 5 maanden tijd.

Volgens Reuters komt dit door het aankomende festivalseizoen waar weer de nodige gouden sieraden worden vergeven, maar ook doordat opgelegde lockdowns vanwege het coronavirus langzaam maar zeker worden opgeheven.

Indiase deelstaten zijn vanaf midden juni begonnen met het versoepelen van de beperkingen op de sluiting van winkels. Dankzij de heropening van juwelierszaken is daarmee de detailhandelsvraag sindsdien verbeterd.

India importeerde 121 ton goud in augustus, vergeleken met 63 ton een jaar eerder. Dit komt neer op een importwaarde van 6,7 miljard dollar, tegen 3,7 miljard dollar een jaar geleden – oftewel een verdubbeling.

De Indiase goudimport zou in september kunnen stijgen van 12 ton een jaar geleden tot meer dan 80 ton nu, mocht de koers stabiel blijven in de aanloop naar de verschillende festivals, aldus een goudhandelaar uit Chennai.

Ook in juli zag de Indiase goudimport een sterke stijging. Het importeerde 131 procent meer goud dan dezelfde maand in 2020. Het importeerde die maand 74 ton goud, in vergelijking met 32 ton in juli vorig jaar.

De Indiase goudimport was vorig jaar bijzonder zwak. Waar het in 2019 nog 646,8 ton goud importeerde bleek het voor 2020 uit te komen op 344,2 ton, een daling van 47 procent ten opzichte van 2019.

India was de eerste acht maanden van dit jaar de grootste goudimporteur ter wereld, daar waar China normaliter het meeste goud importeert. Het verdrievoudigde de goudimport ten opzichte van dezelfde acht maanden vorig jaar.

De import vanaf januari tot en met augustus kwam uit op 687 ton. India consumeert normaliter zo’n 700 tot 800 ton goud per jaar. Daarvan is slechts 1 ton afkomstig uit India zelf en wordt de rest geïmporteerd.

Bronnen: Reuters, Kitco, News Track Live

Foto: Flickr