Indiase goudimport bereikt recordhoogte

De vraag naar goud in India lijkt bestand tegen de laatste golf positief besmette Covid-19-gevallen, nu kopers “leren leven met het virus“, aldus de World Gold Council (WGC).

Terwijl regionale overheden in het hele land (economische) activiteiten aan banden hebben gelegd om de laatste golf van besmettingen in te dammen, zijn de beperkingen minder streng dan voorheen.

P.R. Somasundaram, regionaal directeur India bij de WGC: “There was lot of uncertainty when infections started spiking, but cases are now coming down. I don’t think the third wave has affected demand. As a country, I think we have moved on to live with the virus”

Er bleek een enorme spurt in de vraag naar goud in het laatste kwartaal van 2021, toen miljoenen bruiloften plaatsvonden.

Aangezien de koers wat was gedaald en mensen geld overhielden omdat ze toch nergens naartoe konden (reizen was beperkt) vloeide er meer geld richting goud.

Aankopen in India bereiken doorgaans een piek in het laatste kwartaal van het jaar, wanneer enkele van de grootste festivals op de Hindoekalender samenvallen met het huwelijksseizoen.

De World Gold Council schatte eerder al dat de verkoop in die periode vorig jaar de beste zal zijn in zeker tien jaar tijd. En dat klopte!

India, na China de grootste consument van goud, gaf vorig jaar een recordbedrag uit aan de goudimport van liefst 55,7 miljard dollar.

Dat is meer dan het dubbele van het bedrag van 2020 en overtreft de vorige recordhoogte van 53,9 miljard dollar vastgesteld in 2011.

Qua volume importeerde het Aziatische land in 2021 1.050 ton goud, wat het meeste was in tien jaar tijd.

Goud is voor India en haar bevolking al lang een ongelooflijk belangrijk (edel)metaal, zowel cultureel als economisch.

Het wordt als gunstig beschouwd om gouden munten en sieraden te schenken tijdens bepaalde feestdagen en huwelijken.

Volgens sommige schattingen bezitten Indiase vrouwen meer goud dan al het edelmetaal, dat de VS in Fort Knox heeft opgeslagen, samen.

Dat de goudimport in 2021 zo hoog was is een goed teken voor de wereldwijde vraag. Ten eerste wijst het erop dat koppels die hun huwelijken moesten uitstellen vanwege de Covid-lockdowns zich nu zeker genoeg voelen om plannen voort te zetten.

En ten tweede toont het aan dat de middenklasse in India over voldoende cash beschikt om ook bij een hogere goudkoers de mogelijkheid heeft om goud aan te kopen.

De gemiddelde prijs bedroeg in 2021 immers iets minder dan 1.800 dollar per ounce, de hoogste gemiddelde prijs ooit.

Bronnen: Bloomberg, Forbes, Reuters