Indiase familiebedrijven worden bedreigd

De aloude manier van zaken doen in India’s goudmarkt gaat volledig op de schop.

De op een na grootste goudmarkt ter wereld voelt in alle gelederen de campagne van premier Narendra Modi om de informele economie die India kenmerkt aan te pakken.

Zo’n 75 procent van de geschatte 45 miljard dollar aan edelmetaal, dat jaarlijks in het land wordt verhandeld, geschiedt via duizenden door families gerunde sieradenwinkels.

Zij zorgden eeuwenlang dat de grote voorliefde voor het edelmetaal in India beantwoord werd.

Daar lijkt nu verandering in te komen.

India importeert bijna al het goud dat het consumeert. Vorig jaar betrof het door de campagnes van Modi een dieptepunt aan import, op ongeveer 666 ton.

Dat is overigens nog altijd meer dan de volledige goudreserves van de Europese Centrale Bank.

Hoe dan ook, Modi’s financiële hervormingen, waaronder de grote demonetariseringsactie vorig jaar en een nieuwe goederen- en dienstbelasting (gst), zullen er uiteindelijk voor zorgen dat de familiebedrijven opgeslokt worden of uit de markt worden gespeeld.

Analisten verwachten een golf aan overnames en fusies door grote ketens terwijl de kleinere bedrijven hun langste tijd hebben gehad.

Een herziening van de gefragmenteerde edelmetalen- en sieradenindustrie in India staat ook op de planning van de regering.

Nieuwe wetten zullen er voor gaan zorgen dat kwaliteitsnormen nageleefd moeten worden en de supply chain zal van begin tot eind in kaart worden gebracht.

Daarmee wil de Indiase regering er zogezegd voor zorgen dat het vertrouwen in de sector wordt verbetert.

Maar de nieuwe belastingwetgeving en regels zullen voor een flinke verhoging zorgen in papierwerk en kosten, vooral voor de kleinere juweliers.

De grotere spelers hebben daar geen last van, want zij zijn al een stuk verder. Zeker in digitalisering.

Daarnaast zal de nieuwe wetgeving er voor zorgen dat hun kredietprofiel verbetert wordt en dat zorgt voor aardige mogelijkheden.

Nu al zijn er meer buitenlandse investeerders die de grote jongens in India financieel tegemoet komen.

Die bedrijven die het weten te redden zijn spekkoper, want India’s massale voorliefde voor goud zal niet snel doodbloeden.

Maar de kleinere familiebedrijven zullen zich werkelijk in rap tempo aan moeten passen. Het is pompen of verzuipen.

En hoogstwaarschijnlijk dat laatste.

Bronnen: Bloomberg, Times of India

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]