Indiase centrale bank op weg meeste goud aan te kopen sinds 2009

Zoals eerder al gemeld wijzen robuuste verkoopcijfers gemeld door detailhandelaren tijdens Dhanteras een hoger volume in verkopen in november dan het niveau van vóór de pandemie in 2019.

De goudprijs was in oktober al gestegen als gevolg van hogere inflatieverwachtingen, een toenemende netto longpositie op de COMEX en een zwakkere dollar.

In de loop van de maand stegen de LBMA goudprijs in dollars en de MCX Gold Spot in INR met respectievelijk 3,8 en 4,8 procent.
De detailhandelsvraag kende een sterke start in oktober met anekdotische bewijzen van een levendige verkoop tijdens Dussehra, een andere belangrijke Indiase feestdag.

De detailhandelsvraag was in de derde week van de maand zwak als gevolg van een hogere goudprijs, maar herstelde zich in de laatste week, in de aanloop naar de grote feestdag Dhanteras.

Verwacht wordt dat de officiële goudimport in november vlak zal blijven. De hogere goudprijs, in combinatie met voldoende import in de voorgaande drie maanden, zorgt er hoogstwaarschijnlijk voor dat de import in november gedempt zal zijn.

De Indiase goudimport bedroeg in oktober 89,4 ton goud. Die officiële importcijfers komen overeen met een hoge goudimport in augustus en september, toen er in totaal 211 ton goud werd geïmporteerd, in de aanloop naar de belangrijke feestmaand november.

In totaal hebben elf banken, aangewezen agentschappen en exporteurs 64,7 ton goud ingevoerd, terwijl 20 raffinaderijen een equivalent van 24,7 ton fijn goud in de vorm van gouddoré importeerden.

Indiase goud-ETF’s bleven in de loop van de maand eveneens een instroom zien. Indiase goud-ETF’s zagen in oktober een netto-instroom van 0,3 ton (ter waarde van 40,4 miljoen dollar), waardoor het totale Indiase ETF-goudbezit op 35,4 ton uit is gekomen.

Na de aankoop van 18,7 ton goud in de vorige maand kocht de centrale bank van India (RBI) in oktober ook nog eens 3,7 ton goud, waardoor haar goudreserves zijn opgelopen tot 747,6 ton of 6,6 procent van de totale reserves.

De RBI heeft de afgelopen jaren haar goudaankopen opgevoerd en heeft nu op jaarbasis 69,9 ton goud aan haar reserves toegevoegd. Het ziet er daarmee naar uit dat de officiële goudreserves van India in 2021 de grootste jaarlijkse stijging zal zijn sinds 2009.

Bronnen: WGC, Financial Express

Foto: Flickr