India kent wederom een recordjaar voor goud maar voorzichtigheid geboden

De Indiase overheid liet woensdag weten dat zij wederom de importheffing op goud en zilver verhoogt. Per 10 gram komt er voor goud $388 bovenop, voor zilver wordt dat $487 per kilo. De eerste twee weken van februari was dat nog $363 per 10 gram goud en voor zilver betrof het $443 per kilo.

Het is een normale gang van zaken in India om elke twee weken de heffing te herzien. Het importtarief op goud en zilver werd nu gewijzigd in verband met de prijsontwikkeling op de wereldmarkt en de notering van de rupee. Edelmetaalprijzen zijn flink gestegen en daar moet ook een stijging aan importheffing tegenover staan.

De import van goud bleek in India te zijn gestegen van $1.36 miljard in december 2014 naar $3,8 miljard in december 2015. Indiase goudprijzen zijn tot nu toe in 2016 gestegen met 15 procent. Het World Gold Council liet donderdag weten dat de stijgende trend waarschijnlijk door zet maar dat voorzichtigheid geboden is. Uit het rapport:

There are reasons to adopt a cautious outlook as we head into 2016: rural incomes continue to feel the squeeze from rising inflation and weather-related crop damage

Het WGC geeft aan dat de Indische vraag een impuls kreeg door een toename in de verkoop van juwelen, dit ondanks ongunstige weersomstandigheden, waardoor boeren op het platteland minder inkomsten genereerden. Toch hield het hen niet weg van het edelmetaal.

De inkomens van miljoenen boeren werd afgelopen jaar beperkt door aanhoudende droogte. De landelijk vraag naar goud zorgt voor bijna twee derde van de totale vraag in India. De vraag naar goud voor sieraden was in 2015 het hoogste sinds 2010 en het derde recordjaar op rij. Toch moet men met de vooruitzichten voor komend jaar voorzichtig zijn, aldus het WGC.

Bronnen: Bloomberg, Economic Times, DNA India, Reuters

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]