HSBC boekt miljoenenverlies wegens verstoringen edelmetaalmarkt

HSBC, een van de grootste spelers op de goudmarkt, kwam in maart in de problemen toen lockdowns de fysieke transporten van edelmetaal verstoorden en de prijzen in de belangrijkste handelsknooppunten – Londen en New York – sterk uiteenliepen.

In een depot noemde de bank “leveringsverstoringen op de goudmarkt” als een van de redenen waarom zij haar value-at-risk limieten 12 keer overtrad in maart. Een fenomeen dat zij normaal gesproken slechts twee of drie keer per jaar mag verwachten.

De prijs van goud futures in New York en spot goud in Londen verschilde het meest in vier decennia eind maart.

Dit nadat raffinaderijen tijdelijk hun deuren sloten en vliegtuigen aan de grond bleven, waardoor de levering van fysiek goud een haast onmogelijke opgave werd.

HSBC zei dat de goudmarkt “zeer illiquide werd op het nieuws van sluitingen van raffinaderijen”, wat bijdroeg aan de ongebruikelijke schommelingen in de handelswinsten in maart.

Het prijsverschil tussen de markt in New York en die van Londen is meestal niet meer dan een paar dollar. Eind maart betrof het echter een prijsverschil van liefst 70 dollar.

Die divergentie raakte banken die actief zijn in de handel in de zogenaamde EFP (Exchange for Physical), het mechanisme waarmee handelaren van positie wisselen tussen de markten.

HSBC zei dat haar handelsinkomsten uit metalen waren gedaald als gevolg van “marktvolatiliteit en ongunstige waarderingsaanpassingen op de beurs voor fysieke transacties”.

Het meldde een verlies van 1 miljoen dollar aan inkomsten uit de handel in edelmetalen in het eerste kwartaal, in vergelijking met een winst van 38 miljoen dollar voor dezelfde periode een jaar geleden.

De bank heeft de afgelopen drie jaar gemiddeld 215 miljoen dollar per jaar aan inkomsten gegenereerd uit de edelmetaalhandel.

Goud was niet de enige reden waarom de handelsmodellen van HSBC in het eerste kwartaal zo vaak de dagelijkse verwachte winst-en-verliesdrempel overschreden.

De bank haalde ook de volatiliteit in de kredietspreads en de rentetarieven aan en gaf aan dat er in januari twee ongebruikelijke winsten te bemerken waren en één ongebruikelijk verlies, vanwege de volatiliteit in palladium.

Dat edelmetaal steeg in de eerste drie weken van januari met meer dan 30 procent, terwijl het aan het einde van de maand flink daalde.

Eergisteren werd uit een ander depot duidelijk dat HSBC in maart – op papier- op een enkele dag zelfs 200 miljoen dollar verlies heeft gemaakt, gekeken naar posities in de goudmarkt.

HSBC is niet de enige bank die moeite heeft met de edelmetaalmarkt. De Canadese Bank of Nova Scotia, al jaren een van de belangrijkste spelers in de markt, liet eind april weten haar edelmetaaltak volledig te sluiten.

Bronnen: Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr