Hongkong bouwt grootste goud tradinghub en bewaarplaats ter wereld!

We lazen onlangs een bijzonder interessant bericht op de bekende site Zerohedge.com. Minder dan een week na de officiële lancering van de Chinese in yuan uitgedrukte goudfixing op de Shanghai Gold Exchange, maakte de Chinese Gold and Silver Exchange (CGSE) Society in Hongkong plannen bekend om iets gelijkaardigs te doen voor fysiek goud. Uiteindelijk kunnen deze plannen wel eens uitmonden in de grootste goudkluis ter wereld!

De Hongkong gold exchange slaat de handen in elkaar met de grootste bank ter wereld in termen van activa en marktkapitalisatie, de ICBC bank, om goudhandeldiensten te gaan verlenen in de Qianhai vrijhandelszone in de maand september. Hierdoor kunnen ze bewaar- en afwikkelingsdiensten leveren voor commerciële gebruikers en handelaars in edelmetalen, volgens een spreekbuis van de exchange.

Haywood Cheung Tak-hay, de erevoorzitter van de 105 jaar oude Chinese Gold and Silver Exchange Society, vertelde dat de exchange een team wil vormen met de ICBC bank om gebruik te maken van zijn goudkluis in Qianhai als een tijdelijke opslagplaats voor handelaars in Hongkong om hun goud op te slaan.

Het plan bestaat erin om deze tijdelijke faciliteiten te vervangen door een enorme goudopslagplaats, goed voor een waardeopslag van 1 miljard HKD, met alles erop en eraan, zelfs een handelsvloer! Dat zou ervoor zorgen dat dit uitgroeit tot de grootste goud opslagplaats en handelsvloer ter wereld. Het zal ongeveer twee jaar duren vooraleer het project naar verluidt helemaal rond is.

ICBC is niet niks, want het is de grootste van 15 goudimporteurs die zijn toegelaten op het Chinese vasteland. Het is tevens de grootste bank op het vasteland en heeft een internationaal netwerk.

De nieuwe ‘hub’ zou niet alleen de papieren handel beslaan, maar ook fysieke handel, en ook opslag, in de rijkste landen in de Pacific, waar op dit moment een enorme vraag naar goud is ontstaan.

Het zal er ook voor zorgen dat de ultrarijke Chinezen, indien zij zouden beslissen om hun miljoenen ounces goud niet langer op te slaan in Shanghai, hier terechtkunnen en geleidelijk aan hun bezittingen kunnen opslaan in Hongkong.

Het is nog maar eens een bericht dat erop wijst dat het Westen zijn goud aan het verliezen is ten koste van het Oosten, en dat ze er daar alles aan doen om het gele metaal in handen te krijgen. We zullen zien wie er de bovenhand haalt!

Bron: zerohedge

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.