Het was te denken

Ik heb de voorbije maanden herhaaldelijk gewaarschuwd voor een mogelijke top van de aandelenmarkten en je geadviseerd om wat voorzichtiger te worden.

Eind november schreef ik het volgende:

“Ik kijk wel eens naar de Elliott Wave-analyses van de Captain (gratis voor Mining Moonshots abonnees), en hij geeft aan dat we misschien wel de top van de complete rally sinds 2009 hebben gezien.

Als dat klopt, staan we niet enkel voor een correctie, maar voor een ongeziene crash van de markten.

Voor de duidelijkheid: de Captain is mega-bullish voor de edelmetalen en de mijnaandelen, dus hier lijkt geen verdere actie nodig.”

En recent nog -in de laatste editie van Beurs Magazine- gaf ik aan dat we de top misschien al gezien hadden…

“Beursmagazine: 2021 was een positief beleggingsjaar waarbij de Amerikaanse beurzen op recordniveaus afsloten. Ben je momenteel positief of negatief over de markten na de recente rally?

Verheyen: Ik ben momenteel vrij negatief gestemd over de financiële markten in het algemeen. De traditionele aandelenmarkten hebben zeer goed gepresteerd in 2021, ondermeer door de monetaire steun van de centrale banken. Ik vrees echter dat we de top gezien hebben of snel zullen zien in de komende maanden. Er zijn nu al verschillende signalen waaruit blijkt dat 2022 zich aankondigt als een moeilijk beleggingsjaar.

Beursmagazine: Zoals?

Verheyen: Beleggers die de technologie-indexen volgen zien het misschien niet meteen, maar de meerderheid van de technologie-aandelen zijn al fors gedaald sinds hun hoogtepunt. Echter vertroebelen sterke aandelen zoals Tesla en Apple het zicht op de rest van de index omdat ze een groot gewicht hebben in de technologie-indexen. Haal de toppers zoals Netflix, Tesla en Apple eruit en dan zie je ineens een totaal ander plaatje op de markten. Een serieus flikkerlicht waar je als belegger rekening mee moet houden.”

Wat is nu het scenario dat we mogen verwachten in de komende maanden?

Eerst en vooral mogen we ervan uitgaan dat de bredere aandelenmarkten getopt zijn. Persoonlijk bezit ik amper traditionele aandelen waardoor grote aanpassingen niet nodig zijn.

Ik bezit wat Peabody Energy, Pantheon Resources en Sberbank en dat is het. Samen zijn deze posities nog goed voor ongeveer 5% van mijn vermogen, daar moet ik me dus niet meteen zorgen over maken.

Het gaat bovendien om value beleggingen in de grondstoffen-sfeer en deze sector zal het komende decennium toch de juiste blijken.

Wie nog stevig in de bredere aandelenmarkten zit, mag ieder herstel aangrijpen om de posities te dumpen en/of te hedgen.

De mijnaandelen echter zijn een ander verhaal. Hier zit ik aan ruim 20% van mijn vermogen, maar we staan hier aan de vooravond van de fameuze derde golf.

Worst case kunnen de koersen even mee naar beneden getrokken worden, zeker omdat onze Captain nog steeds een lagere low voorspelt voor zowel de mijnaandelen als zilver.

Concreet wil dat zeggen dat we rekening moeten houden met minstens 20% neerwaarts potentieel. Persoonlijk heb ik de voorbije dagen wat extra cash opgebouwd zodat ik straks weer over de munitie beschik om toe te slaan bij nieuwe lows. Deed ik eind december ook al eens.

Verder zit ik vooral in de fysieke edelmetalen en dat zijn voor mij lange termijn posities die rustig blijven zitten. Op langere termijn verwacht ik alleen maar hogere koersen en ik heb er geen probleem mee om het beperkte neerwaarts potentieel nog even uit te zweten in afwachting van de derde golf.