Het is één grote shitshow

Als particuliere belegger op de beurs moet je weten dat de kaarten waarmee je speelt niet in je voordeel geschud zijn.

The game is rigged. Op zoveel niveaus.

We weten dat en trachten waakzaam te zijn en onze centen te beschermen tegen de spelletjes van banken, brokers, beurzen, …

Maar ik moet toegeven dat het de laatste tijd steeds moeilijker wordt. Ze maken het steeds bonter.

We hadden dat al eens gezien met Gamestop en ik heb er indertijd een aantal keer over geschreven.

Beleggers hadden de hedge funds goed in de tang door massaal aandelen Gamestop te kopen die zij geshort hadden.

Hedge funds hadden zelfs meer aandelen geshort dan er beschikbaar waren waardoor deze nooit meer terug gekocht konden worden en de verliezen gigantische proporties zouden aannemen.

Wat gebeurde er echter? De spelregels werden veranderd. Plots konden particuliere beleggers geen aandelen Gamestop meer kopen, enkel nog verkopen.

De hedge funds kregen een elegante uitweg en konden de verliezen beperken.

Particuliere beleggers die dachten voor één keer eens te winnen van Wall Street waren weer een illusie armer.

De grote jongens zijn er voor elkaar, en niet voor jou.

Recent werd ik zelf ook het slachtoffer van deze oneerlijke praktijken.

Ik kocht -voor de oorlog- wat Russische aandelen omdat ze erg goedkoop werden maar plots beperkten brokers de handel tot enkel nog verkooporders. Een markt met enkel verkopers kan alleen maar crashen en dat is ook wat er gebeurde.

Wie dan de mysterieuze koper was aan de andere kant, kunnen we alleen maar raden. Al heb ik wel een vermoeden dat banken met veel plezier deze spotgoedkope aandelen inkochten.

Een lezer mailde me dat ze het bij DeGiro wel heel zot maakten door geldige verkopen in Russische aandelen simpelweg terug te draaien.

De man in kwestie verkocht wat aandelen Sberbank om enkele dagen later te horen dat deze verkopen geannuleerd werden. Nooit gebeurd.

En vorige week zagen we hetzelfde in de nikkelmarkt waar longposities eveneens geannuleerd werden omdat een grote shorter uit China niet aan zijn verplichtingen kon voldoen.

Terwijl ik dit schrijf, lees ik op mijn scherm dat diverse Chinese aandelen vannacht keihard onderuit gingen omdat beleggers vrezen dat de aandelen van diverse beurzen worden geschrapt.

Is het dan vreemd om te besluiten dat de financiële markten één grote shitshow zijn geworden en dat je eigenlijk goed gek moet zijn om nog langer in dit frauduleuze casino mee te draaien?

Mijn posities op de beurs maken nog amper 30% van mijn vermogen uit en als ik dit allemaal zie, overweeg ik om dat percentage straks verder te verlagen.

In deze markt voel ik me steeds comfortabel met fysiek zilver en goud in een (Zwitserse) kluis.