Hedgefondsen verkopen goud

Als je als belegger een tegendraadse positie wil innemen, dan moet je eens kijken naar wat de belangrijkste hedgefondsen aan het doen zijn met hun posities in goud. De hedgefondsen hebben hun bullish posities serieus teruggeschroefd en worden veel bearisher dan ervoor. Ze bereiden zich immers voor op een sterkere economische groei in de VS en het strakkere monetaire beleid in het nieuwe jaar. Dat blijkt uit een rondvraag van enkele financieel analisten.

De jongste handelscijfers van de Commodity Futures Trading Commission tonen aan dat de hedgefondsen hun bullish posities het meest verminderd hebben in 17 maanden tijd. Tezelfdertijd is de zilverprijs fors gedaald.

De rapporten tonen aan dat de geldbeheerders hun speculatieve bruto longposities in comex futures sterk verminderd hebben, met 41.344 contracten tot 167.174. Ook zijn de short posities aanzienlijk gestegen tot 32.644.

Er zijn een aantal meer bearish fundamentals die ervoor hebben gezorgd dat ook het technische plaatje voor de goudprijs verslechterd is. Hierdoor is er ook verkoopdruk gekomen op de prijzen. De prijs is immers uit een tradingrange gebroken die twee maanden had standgehouden.

Een sterkere dollar, gedreven door stijgende renteverhogingen en vooruitgang over de fiscale verlagingen zorgen ervoor dat de goudprijs de sterkste daling heeft ondergaan in zeven maanden tijd.

Bart Mele, hoofd van grondstoffenstrategie bij TD Securities, gaf immers aan dat de broker nog steeds positief blijft voor gold in 2018. De aanhoudend zwakke looninflatie zou ervoor moeten zorgen dat de Fed niet te hawkish wordt. Hierdoor kunnen de reële rentevoeten laag worden gehouden en de rentecurve vlak. Grote tekorten van de voorgestelde begrotingsstimulus zouden eveneens een gunstig signaal moeten zijn voor de edelmetaalprijzen. Terwijl de hedgefondsen de goudmarkt ontvluchten, zijn ze ook zilver aan het dumpen.

De zilverprijs heeft forse verliezen geleden sinds november en dat komt ook tot uiting in de goud/zilver ratio, die tot meer dan 79 is geklommen.

Doe er uw voordeel mee, zouden we zeggen.

[xyz-ihs snippet=”goud”]