Grootste maandelijkse stijging in zeven jaar: Activa onder beheer goud-ETF’s stijgt met 15 procent

Goud-ETF’s en soortgelijke producten vormen een belangrijk deel van de goudmarkt, waarbij ze worden gebruikt door zowel institutionele als individuele beleggers om verschillende beleggingsstrategieën uit te voeren.

De World Gold Council (WGC) heeft laten weten dat het belang, in wereldwijd door goud gedekte ETF’s en dergelijke producten, vorige maand toenam met 127 ton tot 2.548 ton. Dat komt overeen met een instroom van 5,5 miljard dollar.

De geopolitieke onzekerheid nam toe en centrale banken gaven aan dat er de komende maanden een verschuiving naar een meer accommoderend beleid zal plaatsvinden.

Dit dreef de dollar lager, waarbij het momentum in goud verschoof, toen de prijs naar een hoogste punt in zes jaar steeg.

Het wereldwijd beheerd vermogen in deze producten steeg met 15% tot 115 miljard dollar. Dat was de grootste maandelijkse stijging sinds 2012. Daarbij was er sprake van instromen in alle regio’s wereldwijd.

Meer dan de helft van deze groei kwam voort uit de stijging van de goudprijs in Amerikaanse dollars – met 9%.

Noord-Amerikaanse fondsen voegden 65 ton toe, ter waarde van 2,9 miljard dollar. Een groei van 5%. Daarnaast stegen de goedkopere door goud gedekte ETF’s tot een recordhoogte van 53 ton. Dat komt neer op een groei van 85% het afgelopen jaar.

Europese fondsen groeiden 59 ton ter waarde van 2,5 miljard dollar. Een groei van 4,7%. En vooral het Verenigd Koninkrijk is daarbij opvallend. Wereldwijd waren daar drie van de vijf fondsen te vinden die de grootste instroom zagen.

De aanhoudende onzekerheid rond het Britse leiderschap en Brexit bleef de vraag naar goud stimuleren, met in het Verenigd Koninkrijk gevestigde participaties op recordhoogtes.

Het goudhandelsvolume steeg in juni verder tot 165 miljard dollar per dag, 45% hoger dan het gemiddelde van 2018, gedreven door het volume in de over-the-counter (OTC) markten.

Ondanks het feit dat aandelenbeurzen op of nabij recordniveaus handelen – 2019 zag de sterkste eerste helft in 20 jaar tijd – worden er nog steeds twee of drie renteverlagingen verwacht in de VS dit jaar.

Nu de rentevoeten dalen staan wereldwijd negatief renderende schulden op een ongekend hoog niveau – met meer dan 13 biljoen dollar.

Dit zijn allemaal factoren die de goudprijs in de tweede helft van het jaar kan blijven ondersteunen, aldus de WGC.

Bronnen: WGC, ETF Trends

Foto: Flickr