Graadmeter: vraag en aanbod in zilver

De zilverprijs staat sinds 2011 71% lager, voor diegene die in 2011 hebben geïnvesteerd natuurlijk een regelrechte ramp. Maar hoe staat het met vraag en aanbod? Toch de belangrijkste graadmeter of iets aantrekkelijk geprijsd is of niet.

Fysieke vraag
Moet je de markt links laten liggen? Volgens beleggers niet. Munt verkoop en de prijs van zilver stegen gezamenlijk van 2008 tot 2011. Toen de prijs in 2011 begon te dalen bleek de vraag naar fysiek zilver alleen maar groter te worden en 2015 zet zelfs een nieuw record neer.

Een ander bewijsstuk zijn de zilver ETF’s, die een massale toestroom kenden zelfs toen de prijs van zilver van een klif viel. Een record aantal beleggers kopen dus zilver, ondanks de prijsdaling. Dit suggereert dat de markt van mening is dat zilver ondergewaardeerd is.

Industrieel gebruik
Het grootste deel van de vraag naar zilver gaat naar industrieel gebruik. Belangrijk dus om te weten of die omhoog of omlaag gaat. Zilver wordt gebruikt in een ongelooflijk breed en divers aantal sectoren en producten als de geneesmiddelenindustrie en in zonnepanelen. Daarnaast groeit het aantal nieuwe toepassingen exponentieel, bijna dagelijks worden nieuwe toepassingen voor zilver ontdekt.

The Silver Institute projecteert dat de totale industriële vraag naar zilver 5% zal toenemen in 2016. Het geeft ook aan dat zilver 2015 zal eindigen met een tekort van 57,7 miljoen ounces als gevolg van die aanhoudende stijging in industriële vraag.

Goud zilver ratio
Om te bepalen hoeveel zilver waard is kan gekeken worden naar de goud / zilver ratio. Beide prijzen hebben de neiging om samen te bewegen, hoewel de schommelingen bij zilver veel extremer zijn. Het is heden ten dage zo dat – gekeken naar die zilver / goud ratio – een aankoop nu minder risico draagt dan op welk punt dan ook in de laatste vijf jaren.

Een ratio van 70 of hoger impliceert een flinke onderwaardering terwijl 40 of lager juist een overwaardering aangeeft. De goud / zilver ratio staat momenteel boven het gemiddelde op 75, ook de ratio geeft aan dat zilver ondergewaardeerd (ten opzichte van goud).
Voorraden

Overheden en andere instellingen houden voorraden zilver aan. Die voorraden schommelen afhankelijk van vraag en aanbod. Wanneer voorraden dalen, impliceert dit dat de vraag groot is waardoor zilver meer waard wordt.

Sinds 1996 zijn voorraden zilver in de VS, India en Mexico met 73 procent gedaald. Overheidsvoorraden bevinden zich momenteel in de buurt van een absoluut dieptepunt, wat aangeeft dat zilver sterk ondergewaardeerd is.

Betaalmiddel
Zilver kent voordelen die de meeste andere beleggingen niet kennen, behalve goud. Fysiek zilver kent geen risico van een tegenpartij en is nog nooit niets waard geworden. In de geschiedenis is het de meest gangbare manier geweest om mee te betalen, het kent een betere track record als betaalmiddel dan goud.

Toch is het goud dat nog steeds door financiële instellingen – zoals centrale banken – aangehouden wordt. Een teken dat hun visie op edelmetalen als betaalmiddel niet verandert is met de jaren.

Zilver staat bekend als “poor man’s gold”, for the poor man: het lijkt in de startblokken te staan.

Bron: Hard Asset Alliance

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]