Goudverkoop in India op Dhanteras aanzienlijk

Consumenten bezochten massaal juwelierszaken op Dhanteras op 2 november, de belangrijkste dag van het jaar voor Indiërs om goud te kopen. Naar verwachting is het voor het eerst sinds het begin van de pandemie dat er zoveel goud aan werd gekocht, dat culmineerde in het Diwali-festival op 4 november.

Dhanteras wordt traditioneel gezien als de meest gunstige dag in de Hindoekalender om goud aan te kopen, waarbij veel winkels tot middernacht open blijven en juweliers kortingen en geschenken aanbieden.

De verkoop is de afgelopen twee jaar matig geweest. Terwijl beperkingen en angst voor het coronavirus te midden van een zwakke economie en hoge prijzen hun tol hebben geëist, zien juweliers nu echter een gezonde groei in de vraag.

Titan Co., onderdeel van de Tata Group, rapporteerde een stijging in de omzet 77 procent van haar sieradendivisie gekeken naar de periode juli tot en met september, een periode waarin de vraag doorgaans laag is door het regenseizoen en het gebrek aan feestdagen.

Volgens Ajoy Chawla, de topman van de sieradendivisie van het bedrijf, zijn Indiërs eindelijk weer meer op hun gemak om geld uit te geven. Daarnaast is de vraag naar goud voor bruiloften hoog, aangezien veel bruiloften wegens de pandemie eerder nog werden afgeblazen.

Chawla: “All segments are witnessing a very good demand upsurge, whether it be the lower-priced or higher-priced segments, gold jewelry or diamond-studded jewelry. The jewelry sector is also benefiting because travel and other discretionary spending remain muted due to the pandemic”

Ook andere juweliers profiteren van een meer voorspoedig festivalseizoen in 2021. MMTC-PAMP India Pvt., een joint venture tussen het door de staat gerunde MMTC Ltd. en het in Zwitserland gevestigde PAMP SA, zag de vraag naar haar producten vanaf eind september toenemen, aldus algemeen directeur Vikas Singh.

WHP Jewellers, dat winkels heeft in Maharashtra, Madhya Pradesh en Goa, heeft zijn verkoopdoelstelling voor Dhanteras met minstens 35 procent overschreden. Het in Bengaluru gevestigde C. Krishniah Chetty Group of Jewellers heeft de verkoop in de aanloop naar Dhanteras met 65 procent zien stijgen ten opzichte van de periode vóór de pandemie.

Andere juweliers in Uttar Pradesh waren eveneens “overweldigd” door het aantal bezoekers dit jaar en de World Gold Council noemde deze Diwali een van de beste van de afgelopen jaren, zelfs als men het vergelijkt met de periode voor Covid-19.

Bronnen: Bloomberg, Mint

Foto: Flickr