Goudreserves Venezuela dalen tot laagste niveau in 50 jaar

De goudreserves van Venezuela zijn in de eerste helft van 2021 met 3 ton gedaald tot het laagste niveau in 50 jaar, zo blijkt uit gegevens van de centrale bank.

De onttrekkingen in de eerste zes maanden van het jaar brachten de totale reserves op 83 ton. De economie van de eens zo welvarende OPEC-natie zit al jaren in het slop, waardoor de regering geld tekort komt.

Meer recentelijk hebben de sancties van de VS om Maduro af te zetten de olie-export als doelwit gekozen, waardoor de staatsreserves nog verder zijn uitgehold.

Die reserves werden eind juni geschat op 4,9 miljard dollar, een daling met 187 miljoen dollar ten opzichte van eind 2020. Vorig jaar daalden de goudreserves van het Zuid-Amerikaanse land met 19 ton.

De centrale bank heeft de kopers van haar goud niet bekendgemaakt. De centrale bank en het staatsbedrijf voor goudwinning staan eveneens onder Amerikaanse sancties.

De goudreserves van de centrale bank bedroegen decennia lang meer dan 300 ton. Toen de economische crisis in Venezuela in 2015 begon te verergeren, begon de regering goud te gebruiken als onderpand voor leningen van internationale banken.

De oppositie van Venezuela heeft beweerd dat een deel van de goudstaven naar Mali en de Verenigde Arabische Emiraten is gestuurd, in ruil voor “harde” valuta.

Onderhandelaars aan beide zijden van de Venezolaanse politieke kloof gingen begin deze maand een tweede ronde aan gesprekken aan in Mexico, gericht op het verlichten van de langdurige crisis die miljoenen inwoners dwong te vluchten.

“Venezuela zal in Mexico een krachtig verzoek indienen met alle eisen voor het herstel van de economie van het land en de teruggave van het goud dat gegijzeld wordt in de Bank of England, en dat alle sancties tegen PDVSA worden opgeheven,” aldus Maduro.

In tegenstelling tot de mislukte besprekingen van de voorbije jaren hebben de door Mexico georganiseerde onderhandelingen nu de formele steun van Nederland, Rusland, Bolivia en Turkije, alsook van Noorwegen, dat ook aan de eerdere ronde in augustus heeft deelgenomen.

De regering van Maduro heeft geëist dat de financiële sancties worden opgeheven die door de Verenigde Staten en Europa aan Venezuela zijn opgelegd.

Maduro is vooral gebrand op het terugkrijgen van de 31 ton aan Venezolaanse goudstaven die in Groot-Brittannië worden vastgehouden sinds Londen oppositieleider Juan Guaido als interim-president erkende, na de verkiezingen van 2018.

Bronnen: Reuters, UN

Foto: Flickr