Goudprijzen op weg naar 5000 USD?

De centrale banken zullen hoogstwaarschijnlijk geld blijven bij drukken. De aanvoer van goud uit goudmijnen zal afnemen na een verminderde exploratie. Dat vertelden analisten en fondsbeheerders. Zij denken dat de goudprijzen de komende jaren bijzonder fel zullen stijgen.

Enkele van de ondervraagde analisten op Kitco.com omvatten Frank Holmes, Rohit Savant en David Morgan. Allemaal verwachten zij recordstanden voor de edelmetalen en zullen zij fors hierin beleggen.

Holmes zegt heel duidelijk dat de goudprijzen 5000 USD of meer zullen bereiken. Dat is een bijzonder optimistische visie uiteraard, maar nog niet zo extreem. Holmes verwacht immers dat de goudprijzen zullen stijgen dankzij het ongebreidelde geld drukken van de centrale banken. Een fiscale stimulus is veel moeilijker te implementeren omdat dit zijn weg moet vinden door de verschillende lagen van de administratie.

Holmes denkt dat het voor de centrale banken overal ter wereld een makkie blijft om geld te drukken. Zolang dit alles gebeurt zonder checks en controles kan de goudprijs gemakkelijk blijven stijgen en naar de 10000 USD per ounce gaan klimmen.

Holmes bestempelde de G20 geïndustrialiseerde landen als een OPEC-kartel dat zich niet met olie bezighoudt, maar met geld drukken.

Tegen deze achtergrond van lage rentevoeten, geld drukken en een tanend vertrouwen in de financiële markten, is het onvermijdelijk dat de goudprijs een sterke boost gaat krijgen. Het is volgens Holmes immers veel gemakkelijker om een 1 biljoen USD repo te drukken dan 1 biljoen USD goud aan te maken.

Ondertussen zal de aanvoer van goud uit de mijnen blijven dalen. 5000 USD goud here we come!